Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Koren nakon sastanka s Plenkovićem: Radovi na brzoj cesti trebali bi početi kroz tjedan ili dva

Premijer Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sastali su se danas u Koprivnici s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem.

Župan Koren istaknuo je da je ovo bila prilika da rezimiraju sve aktivnosti i projekte koji se trenutno realiziraju na prostoru Koprivničko-križevačke županije, a ovaj investicijski ciklus vrijedan je 5,2 milijarde kuna, što državnih, a što županijskih investicija.

– Najveći dio toga je izgradnja drugog kolosijeka pruge Križevci – mađarska granica vrijedan 3,2 milijarde kuna. Spomenuli smo i aglomeracije naših gradova odnosno vodnih isporučitelja koji su nositelji investicije, a riječ je o projektima vrijednim oko 1,1 milijardu kuna. Informirali smo predsjednika Vlade o činjenici da nam početak nastavka gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog ovisi o jednoj žalbi za nadzor koja još uvijek traje. Spomenuli smo i projekt Piškornice koji je isto tako opterećen problemom žalbenih postupaka na DKOM-u – istaknuo je između ostalog župan.

I gradonačelnik Jakšić naglasio je da je i ovaj posjet premijera Plenkovića prilika za svojevrsnu inventuru svih projekata koji su trenutno u provedbi.

– Kad pričamo o novom proračunskom razdoblju Europske unije, ali i o nekim stvarima koje dolaze iz prošlog razdoblja, kao Grad Koprivnica imamo dobru suradnju u provedbi tih projekata. Otvara se doista jedna široka lepeza mogućnosti i šansi za Koprivnicu, ali i cijelu okolicu, puno je toga isprogramirano i ispregovarano s Europskom komisijom. Ulazimo u period u kojem možemo očekivati desetljeće nikad većih investicija u Koprivnici i županiji, a na nama je da tu šansu iskoristimo. Ovih dana zahvaljujući ministrici Tramišak Koprivnica dobiva status ITU grada čime nam se otvara prostor od nekoliko milijuna eura koje ćemo moći uložiti u razvoj Koprivnice i naše okolice – istaknuo je gradonačelnik i kazao da je jako važna tema i brza cesta.

A kada je riječ o brzoj cesti i ministrica Tramišak je kazala da je to bila glavna tema sastanka.

– Brza cesta bi trebala biti relativno brzo završena, procijenjena je vrijednost na 600 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je dalo suglasnost da se ona nađe u Razvojnom sporazumu koji će biti potpisan u narednim tjednima i bit će jedan od prioriteta za realizaciju. Važno je napraviti cijelu mrežu brzih cesta na području sjevera Hrvatske – naglasila je ministrica, a župan je dodao da što se tiče žalbenog postupka, on bi kroz koji dan trebao biti okončan i radovi bi trebali početi kroz tjedan ili dva, to je teško reći.

Pritom je naglasio da je premijeru skrenuo pozornost na žalbe u postupcima javne nabave koje puno toga znaju štopati te apelirao da se zakonski okvir po tom pitanju treba mijenjati.

zatvori