Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: KAOS NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI Nezavisni napustili sjednicu prije usvajanja dnevnog reda

Burno je započela današnja sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Nezavisni su i prije usvajanja dnevnog reda napustili prostorije koprivničkog Doma mladih.

Podsjetimo, riječ je o prvoj radnoj sjednici još od lokalnih izbora u svibnju. U srpnju je održana konstituirajuća sjednica s tek nekoliko tehničkih točaka, dok je danas trebalo riješiti čak 28 pitanja dnevnog reda.

Nesuglasice su počele odmah na početku kada je Željko Lacković predložio da se s dnevnog reda makne 20. točka koja se odnosi na izbor predsjednika, potpredsjednika i članova ukupno 10 odbora Županijske skupštine, primjerice Odbora za gospodarski razvoj, Odbora za poljoprivredu i šumarstvo itd.

– Predlažem da se točka skine s današnje sjednice jer su prijedlozi u suprotnosti s člankom 46. Poslovnika Županijske skupštine. Kako u njemu piše, stalna radna tijela Županijske skupštine imaju predsjednika, potpredsjednika i određeni broj članova koji se u pravilu biraju na način da sastav odgovara stranačkom sastavu Županijske skupštine. U prijedlogu kakav je dostavljen u materijalima nema nijednog predstavnika nezavisne opcije koja po zastupljenosti u Županijskoj skupštini ima osam od 39 članova. Predlaganje liste koja ne poštiva sastav je protivna Ustavu. Ne znam koji su bili motivi ovakvog predlaganja i ne znam tko je sjeo na naše stolice – rekao je Lacković i zatražio da se o ovome očituju odgovorni.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak objasnio je Lakoviću da su prije današnje sjednice svim klubovima i strankama uputili dopis kojim su pozvali da daju svoj prijedlog za popunu odbora. Većina je to učinila, rekao je Felak, no neki nisu.

– S obzirom na to da nezavisna lista Željka Lackovića nije dala prijedlog za popunu, odbori su popunjeni s onima koji su htjeli sudjelovati u radu odbora kako bi oni što prije mogli početi djelovati i ispunjavati svoje poslovničke obaveze. Naime, kad bi prihvatili ovaj prijedlog onda ni na sljedećoj sjednici ne bi mogli raspravljati o ovoj odluci jer ne bismo imali odbore – objasnio je Felak.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lacković je ponovno uzvratio da je prekršena stavka Poslovnika te da su mjesta koja su trebala ostati prazna popunjena članovima drugih stranaka.

– Naše pravo je da nekoga predložimo u odbore ili da protestiramo pa nikoga ne predložimo u odbore. No, nitko nema pravo sjesti u naše stolice. Poslovnik vas ne ograničava na način da morate donositi potpuno popunjene odbore. Dakle, mogli ste donijeti odbore s četiri čovjeka, bez nas, jer mi na taj način želimo protestirati zbog načina na koji je formulirana Županijska skupština gdje je stranka s kojom bismo mi trebali podijeliti navodnu manjinu SDP koji je sa svojim članom direktno podržao većinu. Mi tako nismo sigurni da je SDP u ovom trenutku uopće oporba u Županijskoj skupštini – rekao je Lacković i tako kritizirao način na koji je sastavljena većina u Županijskoj skupštini još u srpnju.

Za govornicu je potom stao i župan Darko Koren.

– Nakon što nije prihvaćena ponuda koju su iz protesta ponudili nezavisni, predložili smo da se odbori popune s onima koji ne protestiraju. Isto tako, nije točno da odbori u svom sastavu nemaju članice i članove iz redova nezavisnih. Naravno da imaju. Uz to, rekao bih da se sastavi odbora mogu mijenjati. Danas je pred vama prijedlog vodstva i članova odbora, a već iduću sjednicu te sastave možemo mijenjati – rekao je Koren.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ponovno se tada okupljenima obratio Lacković i uputio oštru kritiku vladajućima u Županijskoj skupštini.

– Izglasavanjem mjesta koja pripadaju nezavisnima u korist SDP-a je jedna sramota i silovanje Poslovnika. To je nastavak političke prostitucije koju gledamo od završetka ovih izbora – kazao je.

Potom je održana kratka stanka nakon koje je Lacković rekao da nezavisni neće nastaviti rad na današnjoj sjednici jer s dnevnog reda nije skinuta protuposlovnička odluka koja će imati svoje dalekosežne posljednice kada ti odbori počnu donositi odluke.

– Oporba u Županijskoj skupštini nema svog potpredsjednika, s druge strane zanemaruje se stavka Poslovnika o zastupljenosti pojedine stranke u radu odbora. Ovo sve predstavlja pokušaj eliminacije oporbe iz života Koprivničko-križevačke županije. To je pravo vas koji vladate i vas, župane. Želim vam sreću u takvom radu. Ne zaboravite da četiri godine brzo prolaze, imat ćete jasnu oporbu. Naglasit ćemo da ovo nije forum gdje će ratovati oporba i vladajući nego mjesto gdje ćemo ratovati argumentima i držati se zakona. U ova dva slučaja vi nasrćete na oporbu i meni je to žao. Pokazujete svoje lice i kakvi zapravo jeste, to je na vama, s time morate živjeti. Hvala, doviđenja – zaključio je Lacković.

zatvori