Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Domaći i gostujući umjetnici oslikavaju koprivničke zidove

U Koprivnici od početka tjedna traje Street art festival, a deveto izdanje predstavlja publici već poznata i neka nova imena, a kao i svake godine murale rade domaći autori te autori iz Hrvatske i regije.

Maša Zamljačanec iz Udruge Mamuze koja je organizator ovog događaja istaknula je da tijekom tjedna murali nastaju na nekoliko mjesta u Koprivnici – kod pješačkog podvožnjaka u Kolodvorskoj ulici, na igralištu u gradskom parku, na zgradi Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Mačkovcu i na FUNK-u.

Među prvima su svoje murale počeli izvoditi umjetnici koji se predstavljaju pseudonimima Shy i Blanana, a prošle su godine sudjelovali na festivalu prvi put. Ovi su autori radove napravili kod podvožnjaka i u gradskom parku i uz to pripremaju jedan manji suradnički rad.

Na festivalu sudjeluje i Kristina Ogrinec, također povratnica na festival nakon prošlogodišnjeg premijernog predstavljanja na zgradi FUNK-a. Iako se ove godine smjestila na drugu lokaciju, nije otišla daleko, uređuje veliki zid u Mačkovcu, jednoj od zgrada u Kampusu.

Vrijeme je došlo za obnovu murala koji su napravljeni tijekom prvih izdanja festivala, tako će rad Auksa Jednog i Čuvari prirode autora Smao Mao od ove godine biti promatrani jedino na fotografijama, a na istim ćemo zidovima gledati murale nekih novih i nekih starih autora – to su Žuti šafran, Theia i Hans. Ovo troje autora predstavit će se na FUNK-u.

U planu je i obnova zida na sportskoj dvorani u Starčevićevoj ulici pa će mural poznatog umjetnika Lonca, popularna “Ribica” tijekom iduće godine dočekati svojeg nasljednika.
Zid na zgradi Crvenog križa oslikavaju umjetnice ojoMAGico i Jana Danilović.

Domaći autor Sinko ove se godine predstavlja manjim formatom u pješačkom podvožnjaku u Kolodvorskoj ulici.

zatvori