Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Darko Palaš novi je predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

U utorak, 21. rujna 2021. godine u Društvenom domu Sigetec, održana je izborna Skupština Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Uz delegate Skupštine, članove Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora sjednici su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica ureda Župana Melita Ivančić, Krešimir Škvorc, referent za poslove zaštite, načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić. Skupštini su se odazvali: predsjednik VZ Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, ujedno i izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, zamjenik predsjednika Darko Majhen i tajnik Zvonko Videc iz VZ Varaždinske županije i predsjednik VZ Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović. Glavni vatrogasnih zapovjednik RH Slavko Tucaković uputio je ispriku zbog ranije dogovorenih obveza. Dosadašnji predsjednik VZ Goran Matoničkin zbog nemogućnosti dolaska na skupštinu uputio je pismenim putem ispriku i pozdrave svima prisutnima.

Vršitelj dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika Zvonimir Habijan podnio je izvješće za mandatno razdoblje 2017. do 2021. godine, naglasivši da su vatrogasci imali burno razdoblje, puno intervencija, dislokacija, a pružali su i pomoć na području Sisačko-moslavačke županije nakon razornog potresa. Nakon izvješća koje je podnio Zvonimir Habijan, ispred Nadzornog odbora izvješće je podnio Vladimir Sokolović, a ista su jednoglasno usvojena. Izvješće Verifikacijske komisije podnio je Davor Tetec, a iz istog je bilo vidljivo da su na skupštini nazočne dvije trećine delegata te da su sve odluke pravovaljane. Ispred kandidacijske komisije, prijedloge za izbor novog vodstva vatrogasne zajednice pročitala je Maja Solina.

Sukladno dogovoru požarnih područja jednoglasno je izabran novi Predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije, Darko Palaš iz Požarnog područja Koprivnica – VZO Peteranec, te dva dopredsjednika zajednice – Goran Matoničkin iz Požarnog područje Đurđevac i Miroslav Petračija iz Požarnog područja Križevci.

Sukladno Statutu i Poslovniku Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije verificirani su delegati Skupštine i članovi Predsjedništva, te su izabrani članovi Nadzornog odbora i Suda časti. Predsjednica Kandidacijske komisije upoznala je prisutne i s izabranim članovima Zapovjedništva VZŽ.

Stjepan Skuliber obratio se prisutnima ispred koordinacije VZŽ sjeverozapadne Hrvatske i ispred Hrvatske vatrogasne zajednice. Naglasio je dobru suradnju s VZ Koprivničko-križevačke županije, te broje aktivnosti koje su se provodile tijekom mandatnog razdoblja 2017. – 2021. godine. Stupanjem za snagu novog Zakona o vatrogastvu, vatrogasne organizacije dobile su i svoju krovnu organizaciju.

Načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić naglasio je i pohvalio rad DVD-a Sigetec i Darka Palaša kao veoma kvalitetnu i stručnu osobu na polju vatrogastva, istaknuvši da je i sam član vatrogasnog društva.

Župan Darko Koren istaknuo je dobru suradnju i komunikaciju s vodstvom VZ Koprivničko-križevačke županije.

– Nadam se da će se naša dobra suradnja nastaviti i u budućem razdoblju, mi smo uvijek za razgovor, a stručne službe Županije stoje vam na raspolaganju i uvijek možete tražiti pomoć. Vatrogasci ne gase samo požar, pred njima su mnogi zadaci, a ova turbulentna vremena stavljaju pred njih razne zadaće i odgovornosti. Mi smo vam zahvalni na svemu što činite za naše društvo i našu Županiju – rekao je.

Pri kraju sjednice, p.o. predsjednik Branko Vucikuja još jednom je pozdravio prisutne i svima se zahvalio na suradnji u protekle dvije godine.

Na kraju sjednice prisutnima se obratio i novo izabrani predsjednik Darko Palaš, te iznio svoje planove za rad VZ Koprivničko-križevačke županije u narednom razdoblju.

zatvori