Četvrtak, 25. travnja 2024.

VIDEO Dr. Vadla: Od 59 trenutno zaraženih koronavirusom, njih osmero primilo je obje doze, jedna cijepljena osoba je hospitalizirana

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji je u porastu, a zbog čega je važno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Na području županije danas je devet novooboljelih, ozdravila je jedna osoba, aktivno je 59 slučajeva, a na bolničkom je liječenju šest pacijenata. Brojke nam polako rastu, molimo sugrađane da se nastave odgovorno ponašati i da poštuju sve mjere te da nose maske i drže distancu. Samo tako možemo zadržati stabilnu situaciju – kazao je Ljubić.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, kazala je kako je od 59 aktivnih slučajeva, njih osam cijepljeno s obje doze cjepiva te je od primitka cjepiva prošlo 14 dana.

– Oni imaju ublaže kliničke slike, u bolnici je jedna osoba. Brojke su stoga na strani cijepljenja i pozitivnog su efekta. Valja spomenuti da cjepivo ne štiti od zaraze, već od teže kliničke slike. Nitko nije na respiratoru, četiri pacijenta su na COVID odjelu, dok ih je dvoje na drugim odjelima i liječe se zbog drugih bolesti, a korona im je otkrivena prilikom liječenja – spomenula je.

Po pitanju žarišta, dr. Vadla je dodala kako nedavno održane ljetne manifestacije nisu izvorišta zaraze.

– Nemamo grupiranja. Ovo su sporadični slučajevi zaraze vezani uz dolazak s mora ili drugih dijelova Hrvatske. Obolijevaju i bliski kontakti pozitivnih osoba. Neki zaraženi ne znaju gdje su se zarazili što nam govori da je korona među nama – otkrila je.

Dr. Vadla se osvrnula i na podatke o procijepljenosti stanovništva naše županije.

– Cijepljeno je 40.535 osoba, većinom su to osobe cijepljene s prvom dozom Pfizera i Moderne te Johnosnom. Ako govorimo o postocima, 46,6 posto sugrađana je cijepljeno. Želimo da je taj broj puno viši, tada bi svi bili sigurniji i sigurnije bi ušli u jesen i zimu – zaključila je.

 

Press konferencija Stožera civilne zašitite Koprivničko-križevačke županije

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 26. kolovoza 2021.

 

zatvori