Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Veliko sportsko postignuće ribiča Leona Međimurca iz Koledinca

Na inicijativu Odbora za društvene djelatnosti, kulturu, šport i dodjelu javnih priznanja Općinskog vijeća Općine Rasinja organizirano je 20. kolovoza u općinskom Centru za kulturu, tradiciju i edukaciju primanje na kojem je dodijeljeno priznanje i novčana naknada Leonu Međimurcu zbog izuzetnog postignuća na svjetskom ribolovnom sportskom natjecanju koje se održavalo od 2. do 7. kolovoza u Mađarskoj u gradu Szolnoku na kanalu Tisza.

Leon Međimurec je, naime, bio član hrvatske reprezentacije u kategoriji natjecatelja U-25 (mlađi od 25 godina), koja se natjecala u disciplini “Lov ribe udicom na plovak”. Hrvatska ekipa u sastavu Leon Međimurec, Leon Funes, Dino Hrenar i Mario Pejaković osvojila je prvo mjesto, dakle zlatnu medalju, ispred ekipa Italije i Španjolske.

Leon Međimurec je član ŠRK “Karas” iz Kuzminca. On je, inače, samozatajni mladi čovjek, koji voli boraviti u netaknutoj prirodi tako da rekreativno stječe vještine za natjecateljska događanja (na kojima postiže značajne rezultate) na područjima sjeverozapadne Hrvatske koja su bogata vodenim površinama, a naročito uz rijeke Dravu i Muru te njihove pritoke, jezera i mrtvice gdje ima mnogo vrsta slatkovodnih riba. Iako oprema za ribolov i odlazak na razna natjecanja iziskuje značajna financijska sredstva, Leon ima svesrdnu moralnu i materijalnu podršku roditelja.

Primanju su, uz Leona i njegovog oca, bili nazočni načelnik Općine Danimir Kolman, predsjednik Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić, svi članovi Odbora za društvene djelatnosti, kulturu, šport i dodjelu priznanja kao i nekoliko članova Leonovog matičnog ŠRK “Karas”. Osim čestitki zbog izuzetnog rezultata na sportskom polju naglašen je i njegov doprinos na promicanju Općine Rasinja izvan granica Republike Hrvatske.

Zbog toga mu je kao poticaj za daljnje usavršavanje dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 5.000 kuna na čemu se on mnogo zahvalio. Prisutni su iskoristili priliku da im pojasni nešto više o samom ribolovu jer je to sport koji, osim onih koji se njime bave, nije previše poznat javnosti u svojim detaljima. Tako se moglo saznati nešto više o opremi, natjecateljskim disciplinama, kategorijama natjecateljskih ekipa, propozicijama natjecanja, dozvoljenim vrstama hrane, kojih vrsta riba ima u području gdje natjecatelji love i slično.

Predočio je i sam tijek odvijanja natjecanja od početka (kontrole pribora i hrane), opis startnog mjesta te kako se ocjenjivanje rezultata vrši na temelju izvagane težine, izražene brojem bodova i određuje plasman, odnosno, poredak natjecatelja. Na domjenku je naglašeno da ubuduće treba više poticati i manje sportove, koji nisu dovoljno medijski prezentirani, a na primjeru kao što je uspjeh Leona Međimurca, postižu značajne rezultate.

zatvori