Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO U Đelekovcu otvoren novi vatrogasni dom, Samošćanec: Prostor će podići kvalitetu života u općini

U Đelekovcu je danas svečano otvoren novi vatrogasni dom.

Kako je to rekla Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec, iako je izgradnja doma završila još prošle godine, svečano otvorenje zbog uvjeta pandemije nije se moglo održati sve do danas.

– Vatrogasni dom je izgrađen pomoću mjere 7.4.1 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Za njegovu su realizaciju pristigla bespovratna financijska sredstva iz fonda Europske unije u iznosu 3,1 milijun kuna, a realizaciju projekta pomogla je i Općina s iznosom 150.000 kuna. Naši vatrogasci su bili glavni pokretači inicijative izgradnje, a oni su danas ujedno i priredili zabavu za sve mještane, uz pomoć donacija partnera i mještana – istaknula je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Budući da je dom izgrađen uz pomoć europskih sredstava, realizacija projekta zahtijevala je više faza, a novouređene prostorije imat će višestruku funkciju, nastavila je Samošćanec.

– U gradnju su bile uključene i konzultantska i projektantska tvrtka. Dom će zapravo imati višestruku svrhu – neće ga koristiti samo vatrogasci za svoje potrebe, već i đelekovečke udruge koje su također važan dio naše općine. Uređena je i velika sala za sastanke i zabave – objasnila je.

Dodajmo da je rekonstrukcija i dogradnja vatrogasnog doma obuhvaćala rušenje i demontažu zidova, podova i krovišta, kao i zidarske, keramičarske, krovopokrivačke, stolarske i soboslikarske radove. Proširene su i dvije postojeće garaže te je izgrađena još jedna, kao i spremište, kotlovnica, sanitarni čvorovi i kupaonica. Na katu je izgrađena i kuhinja te više uredskih prostorija.

Snimio Tomislav Matijašić.

Samošćanec je spomenula i kako će novootvoreni dom zasigurno podići kvalitetu života u Đelekovcu.

– Dom nam znači puno, svakako će unaprijediti kvalitetu i organiziranost vatrogastva koje je u Đelekovcu dugo godina već bilo na visokoj razini. Dom ima i društveno-kulturni značaj. Svi možemo biti sretni i zadovoljni što smo izgradili ovakav dom – zaključila je.

Spomenimo da su službenom otvorenju prisustvovali i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, predsjednik DVD-a Općine Đelekovec Marijan Posavec te zamjenik zapovjednika Koprivničko-križevačke županije Matija Markešić.

zatvori