Četvrtak, 28. ožujka 2024.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA Nova vozila skupljaju odvojeni otpad, riječ je o reciklabilnim materijalima

U koprivničkom Domu mladih održana je završna konferencija projekta “Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada za uslužno područje Komunalca d.o.o. Koprivnica”.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji je 18. prosinca 2020. godine i službeno ugovoren za dodjelu bespovratnih sredstva. Ugovor o dodjeli potpisan je između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i koprivničkog Komunalca.

– Ovaj projekt još je jedan dokaz da smo u prvih 10 po povlačenju europskih sredstava u Republici Hrvatskoj. Isto tako ponosni smo i sretni što smo kao grad i komunalno društvo drugi u zemlji po razvrstavanju otpada. To je sve rezultat brojnih aktivnosti te pokazuje našu spremnost za novo proračunsko razdoblje u EU i gospodarske aktivnosti nakon što završi situacija s COVID-om u pogledu dodatnih inovacija i iskoraka u području zelene ekonomije i održivog razvoja – rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 2,6 milijuna kuna, od čega je Komunalac ostvario pravo na bespovratna sredstva u vrijednosti 1,48 milijuna kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

– Bez obzira na to što smo drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada i dalje radimo na smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu i u tu svrhu su nabavljena ova vozila za reciklabilni otpad. U suradnji s našim općinama i dalje ćemo poticati razvrstavanje otpada kroz ovaj model rada koji će se i povećati, s obzirom da ćemo ići u dodatne edukacije građanstva o načinu samog razvrstavanja – kazala je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca.

Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koriste se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog otpada s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca.

– Vozila nam isključivo služe za sakupljanje i prijevoz odvojenog otpada. Radi se o reciklabilnim materijalima, što doprinosi daljnjem očuvanju okoliša. Ključne aktivnosti projekta bile su nabava komunalnih vozila, promidžbe i vidljivosti te uključivanje horizontalnih mjera kojima projekt činimo dostupnim i vidljivim osobama koje imaju poteškoće, primjerice osobama s intelektualnim teškoća – objasnila je Robertina Zdjelar, voditeljica projekta, direktorica Sektora strateško planiranje, razvoj i EU projekti.

Spomenimo da je tehničke detalje projekta predstavio Saša Grubačević, direktor Sektora gospodarenje otpadom dok je u ime tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, dobavljača vozila, sudjelovao Vlado Balent.

Do sada su novim kamionima sakupljene ukupno 544 tone otpada što dodatno pridonosi povećanju efikasnosti održivog gospodarenja otpadom u gradu Koprivnici i uključenim općinama, sukladno Planu gospodarenja otpadom grada Koprivnice za razdoblje 2018. – 2023. te Sporazumu o Zajedničkom gospodarenju otpadom sa pripadajućim općinama uslužnog područja Komunalca d.o.o.

Osim nabave komunalnih vozila, projekt uključuje i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest građana o potrebi pravilnog odvajanja korisnog otpada te smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

zatvori