Utorak, 16. travnja 2024.

VIDEO Dr. Vadla: Nakon primanja prve doze cjepiva zarazilo se 86 osoba, preminulo njih četvero

Na području Koprivničko-križevačke županije nakon primanja prve doze cjepiva protiv koronavirusa zarazilo se 86 osoba, a od čega je preminulo njih četvero.

Rekla je to na današnjoj konferenciji za medije dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Važno je spomenuti da cjepivo ne štiti od zaraze, već od kliničke slike, a pogotovo teže. 86 osoba cijepljenih s jednom dozom brzo je razvilo smetnje. Cijepljenje na njih nije ni počelo djelovati, oni su i prije toga bili u rizičnom kontaktu. Četiri osobe cijepljene prvom dozom su preminule – istaknula je.

Spomenula je i kako je na koronavirus trenutno pozitivna jedna osoba koja je cijepljena s dvije doze i ima blažu kliničku sliku.

– 16 osoba je razvilo smetnje blažeg intenziteta nakon dvije doze. Nije bilo teže kliničke slike, nitko nije preminuo – dodala je.

Po pitanju kontraindikacija nakon primanja cjepiva, dr. Vadla je objasnila kako treba voditi računa o reakcijama na trenutno, ali i prijašnja cjepiva.

– Vrlo malom broju osoba je cijepljenje kontraindiciralo. Ako je netko nakon prve doze dobio anafilaktičku reakciju, njima se ne preporuča daljnje cijepljenje. S oprezom ili većim oprezom se trebaju cijepiti osobe koje su imale reakciju na prijašnja cjepiva ili na parenteralnu primjenu lijekova. U bolnici smo cijepili 160 takvih osoba pod stručnim nadzorom. Kod nijedne osobe se nije dogodila alergijska reakcija na cjepivo, obično je to bio Pfizer – objasnila je.

Što se tiče dobivanja COVID potvrda, već su dobro poznati načini na koje se ona može dobiti, nastavila je dr. Vadla.

– Osobe koje se nisu cijepile ne mogu dobiti COVID potvrdu, a ako obole ili ako se testiraju brzim ili PCR testom tada mogu – naglasila je.

Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, posebno se osvrnuo na vrijeme trajanja COVID potvrda.

– Nakon cijepljenja prvom dozom osobe nakon 22 dana mogu dobiti potvrdu te im ona tada važi 42 dana za Pfizer i Modernu, a za AstraZenecu 84. Za sva cjepiva nakon druge doze valjanost potvrde je 210 dana – rekao je.

Dr. Vadla je rekla i kako je na području županije zabilježeno novo žarište, a s kojim je ukupno povezana 21 pozitivna osoba.

– U zadnje vrijeme imali smo žarište na svadbi iz kojeg se generiralo 16 slučajeva vezanih uz osobe koje su bile tamo. Prije toga su bile pozitivne dvije osobe od kojih je možda potekla ta priča. Imamo i drugi krug širenja zaraze sa svadbe, trenutno je troje pozitivnih. To je ukupno 21 osoba koja je vezana uz to žarište – zaključila je.

 

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 21. srpnja 2021.

 

zatvori