Utorak, 23. travnja 2024.

USVOJEN IZVJEŠTAJ Jakšić: Prošla godina bila je turbulentna, naš proračun pokazao je fleksibilnost i visoku snagu

Koprivnički gradski vijećnici bez velike rasprave na današnjoj su sjednici usvojili godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2020. godinu.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je 2020. godina bila godina s bujicom emocija, događanja, upitnika i neizvjesnosti.

– Na temelju realiziranog u 2019. i prvog kvartala u prošloj godini, očekivali smo rekordne stvari. No završili smo u lockdownu, potonuli smo u neizvjesnost. Proračun je prije svega bio rekordan zbog tehničkih stvari kao što je primjerice prijenos Koprivničkih voda, plaće prosvjetara koje su prešle u proračun Grada. On je iznosio 335 milijuna kuna, što je rekord svih rekorda. Unatoč svemu što se dogodilo naše gospodarstvo i proračun pokazali su fleksibilnost i visoku snagu. Morski gradovi bilježili su pad proračuna, nama je prihod od poreza na dohodak pao samo za milijun kuna što znači da je gospodarstvo funkcioniralo. Napravili smo promjene, europske projekte smo završili, naše investicije smo prebacili u ovu godinu, ali u svemu tome krajnji rezultat proračuna je da smo završili u plusu, prvi put unazad 10-ak godina proračun nije u deficitu. Sve što smo najavili u ovom mandatu, odnosno fiskalno jačanje kapaciteta, uspjeli smo realizirati – objasnio je Jakšić.

Dodao je da su provodili konsolidaciju zaduženja.

– Mjerljiva zaduženost bila je 12 milijuna kuna što je debelo iznad prosjeka Hrvatske, među najmanje smo zaduženim gradovima u Hrvatskoj – istaknuo je.

Kao najvažnije od svega, Jakšić je istaknuo da su u prošloj godini iznijeli masu gradskih investicija i pazili da ni u jednom danu ne dođe do ugrožavanja visokog društvenog standarda.

– Kad su drugi rezali udrugama u kulturi, mi smo išli što prije s isplatom, isto je bilo sa sportom, nisu bile upitne stipendije ni božićnice. Prvi smo reagirali prema svima koji su bili zatvoreni ili ostali bez posla, više od dva milijuna kuna bila je izravna pomoć iz gradskog proračuna – zaključio je gradonačelnik i napomenuo da je bilo i 80 milijuna kuna europskih projekata, od čega je 59 milijuna kuna bilo europskih sredstava.

zatvori