Četvrtak, 25. travnja 2024.

Obilježavanje 80. obljetnice koprivničke ‘kristalne noći’

U spomen na događaj koji je bio u noći s 22. na 23. srpnja 1941. godine u Koprivnici će se održati obilježavanje tzv. koprivničke kristalne noći.

Toga je dana koprivnička židovska zajednica doživjela najteže trenutke u svojoj povijesti jer je uhićena većina članova koji su deportirani u logor Danica, a koji je bio otvoren u Koprivnici nekoliko mjeseci ranije. Iz logora Danica koprivnički Židovi, kao i mnogi drugi zatočenici, otpremani su u druge logore na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske i Europe.

Uhićenje Židova u Koprivnici u noći s 22. na 23. srpnja 1941. godine dogodilo se odlukom lokalnim ustaških vlasti. Nije bio pošteđen nitko bez obzira na dob, spol i zanimanje pa je uhićeno nekoliko stotina muškaraca, žena, djece i staraca. Nažalost, za veliku većinu njih to je bio početak puta bez povratka. Smatra se da je tim događajem zapravo bila uništena koprivnička židovska zajednica. Kao zanimljivost ističemo da je uhićenje koprivničkih Židova promatrao s prozora svoje kuće na glavnom gradskom trgu dr. Leander Brozović, osnivač Muzeja grada Koprivnice i kroničar grada Koprivnice. Upravo zahvaljujući njegovim bilješkama znamo tko je sve bio uhićen tih dana.

Nakon što smo u travnju ove godine obilježili 80. obljetnicu osnutka logora Danica u Koprivnici, želimo se prisjetiti i ovog tužnog događaja iz naše povijesti. Cilj ovakvog obilježavanja je dostojanstveno prisjećanje i odavanje počasti žrtvama holokausta, ali i davanje jasne poruke da se strahote koje su obilježile Drugi svjetski rat nikada više ne smiju ponoviti. Podsjećamo da su zahvaljujući mukotrpnom radu povjesničara Zdravka Dizdara sada poznati podaci o svima koji su bili zatočeni u logoru Danica, a među njima i koprivnički Židovi koji su u taj logor dospjeli nakon uhićenja u tzv. kristalnoj noći.

Biografski podaci o zatočenim koprivničkim Židovima objavljeni su u 3. svesku Dizdarevog troknjižja o logoru Danica u Koprivnici koje je objavio Muzej grada Koprivnice.

Povijesno društvo Koprivnica organizirat će obilježavanje 80. obljetnice tzv. koprivničke “kristalne noći” u koprivničkoj Sinagogi u petak 23. srpnja 2021. godine s početkom u 19:30. Obilježavanju ove obljetnice pridružuje se Muzej grada Koprivnice i Židovska općina Koprivnica.

Povjesničar Milivoj Dretar opisat će što se te nesretne noći dogodilo u Koprivnici, a nakon toga bit će prikazan film o koprivničkom židovskom groblju koji je snimila nastavnica Marija Gabelica sa svojim učenicima iz Srednje škole Koprivnica. Uoči programa u sinagogi održat će se prigodna komemoracija te polaganje vijenaca na židovskom groblju u Koprivnici u 18:30.

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u obilježavanju ove tužne, ali važne obljetnice za povijest grada Koprivnice i Podravine te tako odaju počast žrtvama holokausta.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori