Četvrtak, 18. travnja 2024.

NOVA PRAVILA Umjesto 210, COVID potvrde od sada vrijede 270 dana

Digitalne COVID potvrde o cijepljenju umjesto 210, od sada vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost u petak.

Kako donosi Hina, u agenciji navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrda automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani od prošlog tjedna također svoje potvrde mogu pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO. U aplikaciji se može provjeriti i status potvrde koji je u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

– EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 – Pfizerom, Modernom i AstraZenecom te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze – primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom – navodi se u priopćenju.

Novost je i da osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen koje se prima u jednoj dozi od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana.

– Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze – Pfizerom, Modernom i AstraZenecom, a koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana – zaključuje se u priopćenju.

zatvori