Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOPRIVNIČKA SPORTSKA POVIJEST 20 godina bez Bepa Samaržije

Prošlo je već 20 godina otkako nas je napustio Josip Samaržija – Bepo. Legendarni trener preminuo je 2. srpnja 2001. godine, a upravo njemu možemo zahvaliti što je Rukometni klub Podravka danas rukometna institucija.

S Podravkom je Bepo 1966. i 1967. godine osvojio naslove prvakinja Jugoslavije. Bila je to apsolutna senzacija koju je stvorila ekipa domaćih djevojaka i to odmah po ulasku u Prvu ligu.

Nakon dva naslova prvaka, dva druga i dva treća mjesta s Podravkom, Bepo je 1971. godine odstupio, a godinu kasnije klub je ispao u Drugu ligu. On je s obitelji preselio u Sombor, a kao izbornik ženske reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine osvojio je zlatnu medalju. Četiri godine ranije u Moskvi je osvojio srebrnu, a na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj 1982. godine brončanu.
Obitelj Samaržija se 1988. godine vratila u Koprivnicu. Krešo Mulvaj došao je po njega u Sombor, brzo su se dogovorili i započeo je projekt europske Podravke čije je temelje postavio upravo Josip Samaržija.

U spomen na velikog stručnjaka i pedagoga RK Podravka organizira Memorijalni turnir ‘Josip Samaržija – Bepo’, ove godine u kolovozu će na njemu nastupiti mađarski Ferencvaroš i Siofok te slovenski Krim Mercator.

– Bepo je pokušavao u nas usaditi vrijednosti odnosa prema sportu. Ako nešto od sporta želiš, onda mu moraš i dati. Puno nam je govorio o prehrani, upozoravao nas je da moramo biti odmorne pred utakmicu. Takvim nas je stvarima morao učiti, jer odlazak na plesnjak u subotu navečer bio je pod normalno iako je utakmica bila u nedjelju prije podne. Mislim da je dosta potencirao tu ljudsku stranu u odnosima. Što se nas tiče, međusobno smo imali puno poštovanja jedno za drugo, iako me na treningu nije štedio – opisala je svog supruga Ana Samaržija, jedna od najboljih Podravkinih igračica iz prve šampionske generacije.

Koprivnička sportska povijest

zatvori