Petak, 29. ožujka 2024.

IZGLASANE PROMJENE Smanjena naknada predsjedniku Gradskog vijeća i članovima radnih tijela

Koprivnički gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici podržali odluku o promjeni visine naknade za predsjednika i članove Gradskog vijeća te za članove radnih tijela.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove Dubravka Kardaš izvijestila je da je riječ o odluci koja se mora uskladiti s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te da se visine naknada određuju ovisno o broju stanovnika.

– Koprivnica spada u kategoriju jedinica od 20.000 do 35.000 stanovnika i može utvrditi maksimalni godišnji iznos naknade od 11.000 kuna. To je maksimum koji je propisan zakonom – rekla je pročelnica Kardaš.

Predsjednik Gradskog vijeća tako će mjesečno primati 1.370 kuna neto, umjesto dosadašnjih 4.000 kuna. Naknada ostalim članovima, uključujući i potpredsjednike, ostaje ista kao i dosad i iznosit će 430 kuna neto za mjesec u kojem je održana sjednica i ako su bili nazočni na sjednici neovisno o tome koliko je sjednica u tom mjesecu održano.

Članovima radnih tijela Gradskog vijeća naknada je smanjena i primat će 200 kuna neto za mjesec u kojem je održana sjednica radnog tijela i ako su bili nazočni neovisno o tome koliko je sjednica u tom mjesecu održano i neovisno o tome jesu li su članovi jednog ili više radnih tijela.

– Daleko smo ispod zakonskog limita koji je propisan, a prema kojem bi vijećnici mogli imati 916 kuna mjesečnu paušalnu naknadu. Ako uzmemo u obzir da imamo u prosjeku osam sjednica godišnje, računica pokazuje da dolazimo do iznosa od 5.000 kuna, a 11.000 kuna je godišnji iznos koji bi mogli imati. Suština odluke je da naknada vijećnicima ostaje ista dok se predsjedniku i članovima radnih tijela ona smanjuje – zaključila je pročelnica.

zatvori