Četvrtak, 29. rujna 2022.

Grupa Podravka nastavila s rastom profitabilnosti i ostvarila 198 milijuna kuna neto dobiti

Članovi Nadzornog odbora Podravke na svojoj današnjoj sjednici potvrdili su nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za prvo polugodište 2021. godine.

– Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište 2021. godine iznosila je 197,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22,3 posto u odnosu na usporedno razdoblje godinu prije. Segment Prehrana u spomenutom razdoblju ostvario je 136,3 milijuna kuna neto dobiti, što je za 13,9 posto više nego godinu prije, dok je segment Farmaceutika ostvario 61,3 milijuna kuna neto dobiti odnosno 46,3 posto više nego u prvom polugodištu 2020. godine – poručuju iz kompanije.

Dodaju da su prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvom polugodištu ove godine iznosili 2.220,5 milijuna kuna te su niži za samo jedan posto u odnosu na usporedno razdoblje.

– Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. godinu zapravo je posljedica neuobičajeno velikih narudžbi i stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine uzrokovanih uvođenjem lockdowna u većini zemalja u kojima Grupa Podravka posluje. Primjerice, uspoređujemo li ukupne prihode od prodaje iz prvog polugodišta ove godine s usporednim razdobljem 2019. godine, koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom bolesti COVID-19, tada dolazi do rasta navedenih prihoda na razini od oko četiri posto, što svakako pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije – objašnjavaju.

Ističu da je u okviru segmenta Prehrana najveći porast prihoda od prodaje u prvom polugodištu tekuće godine ostvaren kod Poslovnog programa Kulinarstvo u iznosu od 2,5 posto.

– Vrijedi istaknuti kako je i poslovni program Dječja hrana, slastice i snack zabilježio rast prihoda od prodaje u iznosu od 1,7 posto, dok je rast prihoda od prodaje zabilježen i kod poslovnog programa Podravka hrana, i to u iznosu od 2,4 posto. Kod segmenta Farmaceutika najveći rast zabilježen je u kategoriji Lijekovi na recept, čiji su prihodi od prodaje porasli za 4,3 posto u odnosu na prvo polugodište 2020. godine – naglašavaju.

Kada je riječ o prihodima od prodaje po regijama, u Podravki napominju da u okviru segmenta Prehrana posebno vrijedi istaknuti rast prihoda od prodaje na tržištima zapadne Europe i prekooceanskih zemalja u iznosu od 8,2 posto u odnosu na usporedno razdoblje godinu prije. Nastavljaju kako je na spomenutim tržištima rast prodaje ostvaren kod gotovo svih poslovnih programa, od kojih su najveći apsolutni rast generirali poslovni programi Kulinarstvo, Dječja hrana, slastice i snack te Podravka hrana. Segment Farmaceutika najveći relativni rast prihoda od prodaje u iznosu od 13,9 posto ostvario je unutar regije centralna Europa, zbog veće prodaje kategorije Lijekovi na recept.

Spomenimo kako je cijena dionica Podravke na dan 30. lipnja ove godine iznosila 588 kuna, dok je 31. prosinca 2020. iznosila 485 kuna, što predstavlja rast od 21,2 posto.