Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: ŽUPAN UGOSTIO DOBITNIKE ‘SUNCOKRETA’: Svatko od vas doprinosi očuvanju tradicije i stvaranju turističke priče

U prostorijama Županijske uprave danas je održan prijam za dobitnike nacionalnih nagrada “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren tim je povodom čestitao dobitnicima te zahvalio na svemu što su učinili za Koprivničko-križevačku županiju.

– Svatko od vas je donio jedan doprinos očuvanju tradicije i stvaranju naše vrijedne turističke priče. Bez ulaska u detalje u svaku od nagrada, zahvaljujemo vam na vašem dugogodišnjem angažmanu, radu i trudu te čestitamo na ovim priznanjima. Naravno da očekujemo da nastavite putem kojim uspješno koračate – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenuo je i kako su nagrade pokazatelj važnosti turizma na području županije.

– Na jedan već tradicionalan način dobitnici ukazuju na vrijednosti, ali i perspektive koje prostor naše županije ima u jednoj grani gospodarstva za koju se svi moramo složiti da ima najveći potencijal koji ni iz daleka nije iskorišten koliko bi mogao biti. Svatko tome treba dati svoj doprinos, a mislim da ga vi, dobitnici ovih priznanja, dajete – dodao je Koren.

Zlatna povelja u kategoriji “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” tako je pripala Renesansnom festivalu, a koju je preuzeo Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

– Ovo je zgodna prilika da se govori o manifestaciji, bez obzira na to što Renesansnog festivala ove godine neće biti. Prije pet ili šest godina bili smo manifestacija koja je ušla u krug top manifestacija koje su najveće i najkompleksnije organizirane u Republici Hrvatskoj. Posebno smo ponosni da je Renesansni festival zadnju sekundu pred sva događanja pandemije proglašen i za najbolju manifestaciju u Hrvatskoj. To je prvi put da je manifestacija u županiji dobila tu titulu – objasnio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Labazan se dotaknuo i povezanosti Renesansnog festivala s ruralnim turizmom.

– Mnogi se pitaju kako je festival dobio nagradu u tom segmentu, no svi znamo koliko se elemenata u festivalu odnosi na tradiciju, tradicijske obrte i život koji je nekada krasio ove prostore, a koji su bili pretežito ruralni. To je sigurno bio jedan od najvećih aduta Renesansnog festivala – naglasio je Labazan.

Marijan Matočec, vlasnik Izletišta vinarije Matočec koje je dobitnik srebrne povelje u kategoriji “Vinski turizam”, spomenuo je kako je nagrada veliki poticaj za budući rad.

– Kao što znate, epidemija je najviše pogodila vinare. Bili smo u velikoj konkurenciji vinara i uspjeli smo dobiti srebrnu povelju. Ona će sigurno biti poticaj obitelji da vino s Peskov promoviramo još više, da ga zaštitimo, i da kroz ovaj dio priče promoviramo županiju i cijeli kraj – izjavio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Djelatnost vinarije dio je šire priče upoznavanja mladih s vinarskim poslom, nastavio je Matočec.

– Nije nam samo važno da promoviramo sebe, već i ovaj kraj te da damo poticaj mladima da se počnu baviti ovim poslom. I kod nas u obitelji predstoji zamjena garnitura te će mladi nastaviti – poručio je.

Srebrna povelja u kategoriji “Tradicijska (ruralna) domaćinstva” pripala je Obrtu Stari zanati – Živa tradicija koji vodi Tihomir Želimorski.

– Nagrada je jedno živo srebro koje raste u Hlebinama i koje je došlo u obrt. Bavimo se predstavljanjem starih lokalnih zanata koji su nekad bili prisutni na području Hlebina. Ono najbitnije, ta naiva se promovira na način koji je tamo zaživio, živi i danas, a vjerujem da će živjeti još bolje u narednim godinama – naglasio je Želimorski.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nagrada je rezultat rada njega i njegove obitelji, potvrdio je.

– Zaista nam je poticaj za dalje, iako sve radimo u vrijeme pandemije u kojoj nema sluha niti potpora financijskih institucija. Upregnuli smo sami jer podravski čovjek najbolje radi kada ga zadese nedaće, a tu pokazujemo snagu da se odupremo te napravimo više i bolje – kazao je Želimorski.

Spomenimo i da je u kategoriji “Ruralno turistički projekti” brončana povelja pripala Galeriji i etno kući Večenaj, a čiji je predstavnik Mladen Večenaj.

– Poznato je da moj otac Ivan Večenaj, osim što je bio slikar, bio i pisac, književnik i pjesnik koji je o Prekodravlju pisao mnogo. Vjerojatno niti jedna sredina nije doživjela da netko toliko piše o svome zavičaju kao što je on – otkrio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Večenaj je kazao kako će njegova obitelj nastavljati davati sve od sebe da se nasljedstvo oca širi i dalje, ne samo u njegovu čast, već i na pomoć naše regije.

– Nikada gostima nismo uskratili da budu upoznati samo s likovnim radovima, već i ljepotom i poviješću Prekodravlja. Ljubav koju je moj otac imao prema Prekodravlju prenio je i na mene, nisam otišao u svijet, već sam se vratio. Ljubav me vodila prema mojem zavičaju, tu sam ostao i zahvaljujući tome galerija i etno kuća mogu i dalje živjeti – spomenuo je.

Iako smatra da Županija i Grad Koprivnica dovoljno ulažu u naivu, zagovaranje ovog tipa umjetnosti na razini države, ali i svijeta moglo bi biti bolje, upozorio je Večenaj.

– Mladi ljudi danas sve manje znaju o naivi. Ne postoje svjetske izložbe gdje bi se ona pokazivala. Bez prezentacije u svijetu, naiva će ostati zapisana, ali bi se mogli malo bolje potruditi da se za nas više sazna, a onda će i turisti znati gdje doći. Na prvom mjestu naše županije je naiva, po njoj bi trebali graditi sav kulturni turizam – zaključio je.

zatvori