Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: PORA i Agencija za razvoj grada Nagykanizse potpisali sporazum o suradnji

U svečanoj dvorani Gradske uprave u mađarskoj Nagykanizsi u srijedu je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji između PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsa Varosfejleszto Kft.

Kako poručuju iz Službe ureda župana, sporazum o međusobnoj suradnji je ispred PORA-e potpisala ravnateljica Melita Birčić te ispred Agencije za razvoj grada Nagykanizsa ravnateljica Czirákiné Pakulár Judit. Dodali su kako je ovo potpisivanje nastavak suradnje nakon što je krajem travnja u Županijskoj upravi Koprivničko-križevačke županije potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Nagykanizsom.

Delegaciju Koprivničko-križevačke županije predvodio je župan Darko Koren, a uz župana potpisivanju sporazuma prisustvovali su i njegov zamjenik Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odbora za financije, proračun i javnu nabavu, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća PORA-e Darko Masnec te kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić.

Foto: Krisztián Kovács

Za delegaciju Županije upriličen je i svečani prijam kojemu su uz gradonačelnika Laszla Balogha, nazočili i Nj.E. Mladen Andrlić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, Peter Cseresnyes, državni tajnik, povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta, predsjednik Hrvatske državne samouprave Hrvata u Mađarskoj Ivan Gugan te drugi.

Uzvanicima se uvodno obratio gradonačelnik Balogh koji je uz zahvalu županu Korenu istaknuo kako će potpisivanjem sporazuma Nagykanizsa i Županija još više ojačati prekograničnu suradnju koja je i osnova za buduće zajedničke projekte, posebno u području kružnog gospodarstva i zaštite okoliša.

– Uz zajedničku povijest koju dijelimo, važno je kreirati i viziju budućnosti. Svijet oko nas se mijenja, a oni koji se mogu prilagoditi toj promjeni pokazuju odlučan karakter koji je ključan za strateško promišljanje budućnosti. Ukoliko želimo biti uspješni u ovom vremenu, važno je stvarati i snažna partnerstva i savezništva u kojima se dijele zajedničke vrijednosti i interesi. Želim da naše partnerstvo rezultira brojnim zajedničkim projektima u kojima ćemo razmijeniti iskustva između naših regija – istaknuo je.

Župan Koren je zahvalio na dobrodošlici i prijamu podsjetivši na crticu od prije nekoliko mjeseci, kada je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman u susretu s mađarskom delegacijom upotrijebio stih “Nas dva brata, Mađar uz Hrvata”.

– Ponekad je prijateljski odnos koji ste nam iskazali ovakvom dobrodošlicom i važniji od bilo čega drugoga jer prijatelji se, za razliku od braće, ne nalaze uvijek na dohvat ruke i u istoj okolici. Stoga treba iznimno cijeniti ovakvo prijateljstvo i suradnju u kojoj vidim veliku perspektivu. Naša dva područja imaju velik broj zajedničkih interesa i potencijala, a ovi
projekti koji se planiraju će nas još više povezati. Naša je županija manja, no gospodarski je snažna i prepoznata ponajviše po prehrambenoj industriji Podravka koja je dugo prisutna na mađarskom tržištu. Razvoj kontinentalnog turizma posebno u tranzitnom aspektu je nešto na čemu ćemo raditi i upravo zato su važni ovi infrastrukturni projekti o kojima govorimo i koje želimo zajednički realizirati. Vjerujemo u sjajnu buduću suradnju i rezultate koji će sasvim sigurno biti odlični i na korist daljnjem razvoju naših područja – kazao je Koren.

Foto: Krisztián Kovács

Veleposlanik Nj.E. Mladen Andrlić čestitao je potpisnicima sporazuma naglasivši kako je Nagykanizsa važna ne samo Mađarima, već i hrvatskoj zajednici koja se nalazi na mađarskim prostorima. Dodajmo da su se okupljenima obratili i povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes te Darko Masnec koji su naglasili važnost međunarodne suradnje.

Spomenimo kako je idući korak u jačanju odnosa potpisivanje Sporazuma o suradnji između Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Obrtničke i gospodarske komore grada Nagykanize koje je planirano za rujan ove godine, a tom će prilikom u Mađarskoj biti predstavljena i kapitalna djela naivne umjetnosti iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, zaključuju u Službi ureda župana.

zatvori