Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Ljubić ugostio folkloraše: Važno je da se tradicija ne zatre i da mladi vide što su radili njihovi djedovi i bake

U Koprivničko-križevačku županiju nakon godinu dana vratio se folklor – održava se Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje”.

Tom prilikom, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić ugostio je danas u Županijskoj upravi sudionike ovog festivala. Pritom je istaknuo zadovoljstvo što se održava već 14. godinu zaredom.

– Nažalost prošle godine nije bilo festivala zbog epidemioloških razloga. Jedna godina mirovanja se vjerojatno osjetila i kod vas u folkloru jer nije bilo mogućnosti vježbi i proba. Drago mi je da smo se ovdje okupili kako bismo očuvali tradiciju. Organizator ovog festivala je naš Folklorni ansambl Koprivnica koji ove godine obilježava 40 godina postojanja na čemu im čestitam. Oni su jedan ansambl koji osim tradicije ima jako puno mladih članova koji rade i koji prenose tradiciju stoga se ne moramo bojati za budućnost – naglasio je Ljubić.

Snimio Valentino Štefanek.

Napomenuo je da je festival važan zbog promocije kulturne baštine i bogate tradicije Podravine.

– Ples i pjesma ne poznaju jezik i granice i drago mi je da i ove godine imamo goste iz inozemstva – ove godine su to naši prijatelji iz Mađarske. Jedni od drugih možemo jako puno naučiti i izmijeniti iskustva, tako da ta raskoš i bogatstvo našeg područja, ali i raskoš i bogatstvo naših susjeda u nošnji pjesmama i plesovima može biti zanimljivo gledateljima – kazao je.

Istaknuo je da je bit festivala da se tradicija ne zatre i da mlađi naraštaji vide što su radili njihovi djedovi i bake.

– Onaj tko ne cijeni svoju tradiciju, nema ni svoju budućnost – zaključio je Ljubić.

Nada Šešić, umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, zadovoljna je što im je nakon godinu i pol pauze dopušteno ponovno održavanje festivala.

Snimio Valentino Štefanek.

– Na tradicijsku kulturu koju njegujemo nadograđuje se sva druga kultura koja čuva naš nacionalni identitet. Jezik, povijest i tradicijska kultura tri su parametra koja određuju jedan narod i dok god mi ulažemo čuvamo našu kulturu, dotle će narod živjeti sa svojim nacionalnim identitetom. Iz tih smo razloga počeli organizirati festival, kako bi se naša publika i naši članovi upoznali s tradicijom drugih krajeva Hrvatske, ali i stranih zemalja – istaknula je Šešić.

Spomenimo da je prva festivalska večer održana jučer u Legradu, a druga je na rasporedu večeras u sportskoj dvorani Gimnazije Fran Galović.

zatvori