Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Bez rasprave usvojen rebalans proračuna za ovu godinu, iznosi 255 milijuna kuna

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice usvojene su Izmjene i dopune proračuna Grada Koprivnice za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić tom je prilikom istaknuo da je riječ o prvim izmjenama proračuna kojima dolazi do povećanja s 243 na 255 milijuna kuna.

– Prvi razlog ovog povećanja je taj što smo pažljivo i konzervativno planirali proračun, jer nismo mogli procijeniti što će se događati s financijama, a bila je i najavljena nova porezna reforma. Naše gospodarstvo kroz 2021. pokazalo se još stabilnije, imamo porast prihoda od poreza na dohodak 7,4 milijuna kuna i to je najveći prihod na bazi jedne godine, naravno, ako koronakriza ne poremeti situaciju. Tu je primjerice i porast plaća prosvjetara koje su vezane uz državni proračun, porast od prodaje gradilišta, a optimizam uz brojke iz izvještaja daje i kretanje novootvorenih radnih mjesta u Koprivnici – objasnio je Jakšić.

Uvjeren je da će sve započete investicije ići svojim tijekom, a to su primjerice škola na Podolicama, rotori, Aglomeracija Koprivnica, a od nacionalnih projekata izgradnja drugog kolosijeka.

– Puno nas čeka iza ugla, sve što radimo s financijama je ulaganje u stabilnost za ono što dolazi. Jako puno će nam nositi što će Koprivnica dobiti status ITU grada i time moći pristupiti u veliki mehanizam EU kojim se otvara puno europskih sredstava za projekte na području grada, ali i okolnih općina. Imamo stabilnost i mir da možemo ostvarivati projekte koje smo si zacrtali, a otvaranje novog proračunskog razdoblja Europske Unije, donosi nam velike prilike – zaključio je gradonačelnik.

Pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar kazao je da se najveća promjena odnosi na novi način preraspodjele poreza na dohodak pri čemu gradovi dobivaju više nego prije.

– Prije smo dobivali 60 posto, a sada smo na 70-ak posto. Računamo da ćemo ove godine uprihoditi oko 72 milijun kuna. Ono što je bilo neplanirano je da smo morali staviti u proračun rješavanje problema upisa u vrtiće pa ćemo za odgoj i obrazovanje izdvojiti dodatnih milijuna kuna – zaključio je Punčikar.

Ova točka dnevnog reda izglasana je bez ikakve rasprave.

zatvori