Izvor: kckzz.hr
Članice i članovi Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas su u prostorijama Županijske uprave održali koordinacijski sastanak na kojem su raspravljali o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Načelnik stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić uvodno je iznio podatke o epidemiološkom stanju kazavši kako je situacija na području županija stabilna s manje od 50 novooboljelih osoba tjedno.

>> U Podravini i Prigorju nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Stabilno je i što se tiče stanja u školama. Prema posljednjim podacima, 14 učenika je pozitivno na koronavirus, 38 ih je u samoizolaciji te je jedna pozitivna osoba među nastavnicima, a dvije su u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja također je jedna osoba pozitivna, a u samoizolaciji ih nema.

Članovi stožera zatim su se jednoglasno složili kako se Zaključak o uvođenju dodatnih epidemioloških mjera u školama na području Koprivničko-križevačke županije stavlja izvan snage, a odnosi se na zabranu svih vrsta putovanja učenika i djelatnika škola, primjerice putovanja u sklopu projekata, seminara i slično.

– S obzirom na to da stožer prima brojne upite vezane uz organizaciju svadbenih svečanosti i drugih događanja te putovanja, potrebno je podsjetiti da su i dalje na snazi odluke Nacionalnog stožera: Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja te Odluka o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske – napomenuli su iz stožera.

Izvor: kckzz.hr

Načelnik Ljubić je izvijestio članove stožera i o nastavku organizacije punktova za cijepljenje, istaknuvši kako se cijeli proces odvija u skladu s najvišim standardima. Svima uključenima u organizaciju, od medicinskih djelatnika do žurnih službi, uputio je posebne zahvale, a građane je pozvao da se i dalje prijavljuju liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje kako bi se adekvatno zaštitili od zaraze koronavirusom.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Danijela Pintar kazala je kako je na području županije prvom dozom procijepljeno 32.278 građana, a drugom njih 12.346. Tijekom lipnja se nastavlja s cijepljenjem drugom dozom, a ukupno se planira procijepiti 20 tisuća građana. Pintar je istaknula i novinu da je tvrtka Pfizer/BioNTech odobrila cjepivo za djecu od 12 godina nadalje. U tijeku je imenovanje liječnika koordinatora za škole koji će koordinirati proces cijepljenja.

Ravnatelj Opće bolnce Koprivnica Mato Devčić izvijestio je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu svojih djelatnosti, a trenutno imaju 10 hospitaliziranih pacijenata, od kojih nijedan nije na respiratoru.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, predstavnica županijskog Doma zdravlja Biserka Zlatar, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić izvijestili su kako njihove ustanove djeluju u skladu sa svim važećim protokolima te obavljaju poslove iz svojih djelokruga bez ikakvih poteškoća.