Četvrtak, 28. ožujka 2024.

VIDEO Film koprivničkih autora ‘Rijeke Hrvatske’ osvaja Europu

Film koprivničkih autora Gorana Šafareka, koji potpisuje snimke, i Dalibora Grubačevića koji je potpisnik glazbe, “Rijeke Hrvatske” uspješno se prikazuje na europskim televizijama.

– Do sada je objavljen na TV ARTE koja pokriva područje Francuske i Njemačke s milijunima gledatelja. Film su otkupili državna talijanska televizija RAI te španjolskoj RTVE, a uskoro će biti prikazan i na ostalim televizijama – rekao je Šafarek.

Dodao je da čak 10-ak minuta filma pokriva područje Podravine, odnosno rijeku Dravu.

– Za razliku od drugih filmova koji se obilato financiraju iz državnih novaca, a u konačnici su ograničeni na mali broj gledatelja po festivalima, ovaj film gledaju milijuni, a isključivo je financiran vlastitim novcem i uz pomoć nekoliko privatnih donatora. Film su odbili financirati i Hrvatska televizija te Hrvatski audiovizualni centar, iako je kasnije HTV otkupio prava na prikazivanje – objasnio je.

To nije spriječilo koprivničke filmaše da uspješno dovrše film i sada ga gledaju širom Europe. Film ima edukativnu, ali i važnu turističku ulogu, jer promovira kontinentalni dio Hrvatske, odnosno atrakcije koje nisu vezane uz ljeto i more.

Spomenimo da je producentica filma Dijana Bartolić.

zatvori