Petak, 19. travnja 2024.

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI Sočev: Naša županija je rekorder, krv je dao svaki deveti Podravac

Pod sloganom “Darujte krv, očuvajte život” u ponedjeljak je obilježen Svjetski dan darivatelja krvi.

Kako je to Dravi.info rekla Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, dan darivatelja se svake godine obilježava 14. lipnja povodom rođenja Karla Landsteinera, a koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Sočev je otkrila i kako su Koprivničko-križevačka županija, ali i grad Koprivnica na razini države vodeći po broju darovanih doza.

– Naša županija s prosjekom davanja krvi je prva u Hrvatskoj. Prosjek nam je veći od nacionalnog i daleko veći od ostalih županijskih prosjeka. Što se tiče Koprivnice, odnosno društva s općinama, treći smo u Hrvatskoj, ali smo među najvećim gradskim društvima – istaknula je i dodala da je svaki deveti stanovnik Podravine ujedno i darivatelj krvi, odnosno svaki šesti na području županije.

Dotaknula se i dostupnih doza, odnosno najzastupljenijih te najugroženijih krvnih skupina.

– Po pitanju slike krvnih grupa u populaciji, najzastupljenija je krvna grupa A+, a tih zaliha ima najviše zato što ima i najviše darivatelja s tom grupom. 0- je krvna grupa koja je uvijek najtraženija jer je i najmanje ima među populacijom. Svaka krvna grupa će pomoći nekome u određenom trenutku i spasiti mu život – zaključila je.

>> Na Svjetski dan darivatelja krvi počinje se s prikupljanjem novih doza dragocjene tekućine

Dodajmo da će povodom Svjetskog dana darivatelja krvi na području županije do kraja tjedna biti organizirano još nekoliko akcija darivanja. U prostorima društva u Koprivnici tako krv danas do 14 sati te od 14:30 do 18 sati mogu dati svi zainteresirani građani. Darivanje krvi nastavlja se u četvrtak u Hlebinama i Novigradu Podravskom, dok se akcije završavaju u petak kada krv ponovno mogu dati svi zainteresirani Koprivničanci.

zatvori