Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Na terasi koprivničke knjižnice održan prvi Sajam vještina

Na terasi ispred koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović u petak je po prvi put održan Sajam vještina.

Kako je rekla knjižničarka Ida Gašpar, cilj ovog programa je popularizacija robotike i aktivnosti iz STEM područja kako bi se djecu i mlade zainteresiralo za ovo područje i potaknulo ih na kreativno stvaranje koje uključuje logičko zaključivanje i korisno korištenje tehnologije. Također, cilj je bio predstaviti i opremu koja se nalazi u koprivničkoj knjižnici pa su tako djelatnici predstavili micro:Maqueen robote, 3D printere i Makey Makey te je ujedno i promovirana ovogodišnja “Olimpijada čitanja”.

>> FOTO: VRAĆA SE ‘OLIMPIJADA ČITANJA’ Učenica Karolina: Čitamo iz gušta i otkrivamo puno stvari

– Usprkos tome što je u petak bio zadnji dan škole, uspjele su nam se priključiti i neke škole te predstaviti svoje projekte, aplikacije i setove s kojima rade. Sudjelovali su učenici koprivničke Gimnazije Fran Galović te predstavili animacije u GeoGebri, aplikaciju za Pub kviz te objektno programiranje u C# za 3D printanje. Učenici Obrtničke škole Koprivnica predstavili su uređaj za učenje Morsove abecede MORSOBET i završni rad učenika u obliku autića kojim se upravlja preko aplikacije. Učenici koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski pokazali su nam što rade s Fischertechnik setovima tijekom robotike u školi – objasnila je Gašpar.

Uz to, Gašpar poziva djecu osnovnoškolskog uzrasta da se prijave na radionice robotike koje će se provoditi petkom u srpnju i kolovozu, a prva radionica u okviru programa “STEM auto u knjižnicama” na rasporedu je već 2. srpnja u dvije grupe – za početnike i za naprednije korisnike. Prijave se zaprimaju u Dječjem odjelu koprivničke knjižnice.

zatvori