Četvrtak, 18. travnja 2024.

Likovno-kreativna sekcija KUD-a ‘Ivan vitez Trnski’ organizirala radionicu keramike

U Novigradu Podravskom u subotu je održana radionica keramike u organizaciji Likovno-kreativne sekcije KUD-a ‘Ivan vitez Trnski’.

Na mrežnim stranicama Općine Novigrad Podravski piše da je radionicu na kojoj je sudjelovalo 10 polaznika održala Jadranka Vilus.

– Na kreativnoj radionici sudjelovali su članovi sekcije i drugi uzvanici, dok je cilj radionice bio izraditi zdjelicu i aromu lampe tehnikom valjčića. Obrada se izvodila bojanjem i utiskivanjem strukture, dok su napredniji mogli napraviti i poklopac za zdjelicu ili dodatni predmet po želji. Voditeljica radionice tako je kroz praktični rad sve polaznike upoznala s osnovama rada s glinom, a polaznici su samostalno izradili uporabne i ukrasne predmete koristeći razne tehnike i gline. Pokazala im je i objasnila osnove glaziranja, a teoriju su savladali kroz praktični rad na predmetu – istaknuto je.

Na radionici se koristila glina, ali i boje, glazure, drugi alati, radne daske, kistovi, valjčići i spužvice. Nakon izrade, kreacije su odnijete u atelier na sušenje, prvo pečenje, nanošenje glazure te na drugo glazurno pečenje.

– Svi smo jako zadovoljni s organizacijom i načinom rada. Puno smo naučili u nadi da ćemo učiti i dalje, a ispečene i finiširane radove jedva čekamo vidjeti – poručili su polaznici nakon radionice.

zatvori