Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOPRIVNIČKI KVARTOVI II Muzej grada Koprivnice nastavlja prošlogodišnju akciju prikupljanja fotografija

Ove godine Muzej grada Koprivnice nastavlja prošlogodišnju akciju Koprivnički kvartovi u kojoj se prikupljaju fotografije grada Koprivnice od 1945. godine do danas.

Radi se o kulturološkoj i muzejskoj akciji kojoj je cilj povezivanje sa širom zajednicom objavom poziva zainteresiranim donatorima i ljubiteljima starina da donesu na ogled ili na poklon stare fotografije snimljene u javnom prostoru grada ili gradskih predgrađa radi obogaćivanja muzejskog fundusa.

Tako su prošle godine fundus muzeja nesebično obogatili vrijednim fotografijama snimanim za brojne novinske redakcije poznati koprivnički novinari Ivo Čičin – Mašansker, Josip Maljak i Jovo Rojčević dok je iz obiteljskog albuma nekoliko vrijednih fotografija ustupio koprivnički liječnik dr. Ivan Milošić. Iste su bile prezentirane javnosti ove godine u poznatoj akciji Noći muzeja.

Također, namjera je na analitički i kronološki način pokazati kako su se razvijali i rasli brojni koprivnički kvartovi – centar grada, Tarašćice, Podolice, Dubovec, Brežanec, Draganovec, Herešin, Starigrad, Močile, Bakovčice, Štaglinec – a koji zajedno čine jedinstvenu urbanu cjelinu i ambijent grada Koprivnice.

Puno je podataka koji se mogu iščitati iz tih starih fotografija pa je primjerice vidljivo kako se u navedenim predgrađima prije elektrifikacije sve do kraja 1960-ih godina moglo naći obiteljskih kuća koje su bile, uz blatnjave zemljane ulice, građene tradicijskim kanatnim načinom od zemlje i drva, a pokrivene slamom ili šindrom, gotovo kao za feudalizma u srednjem vijeku. Podsjetimo se ulja na platnu predgrađa Miklinovca iz 1950-ih godina slikara Fedora Malančeca. Svi ti podaci govore o razvoju grada i njegovoj urbanoj metamorfozi kroz desetljeća. Prikupljaju se crno-bijele ili kolor fotografije, a akcija se provodi do kraja godine.

Sveouhvatni cilj akcije jest i senzibilizirati javnost na kulturno, urbanističko i arhitektonsko nasljeđe Koprivnice te potaknuti na novo istraživanje i fotografiranje čime se razvija i kritički odnos prema javnom prostoru grada. Akcija se provodi po uzoru na višegodišnju akciju Muzeja grada Zagreba. Zainteresirani za ovaj istraživački muzejski projekt mogu se javiti voditelju akcije: Dražen Ernečić, [email protected] ili na telefon 642 538, a po dogovoru biti će moguć i obilazak građanskih privatnih albuma i zbirki te daljnji načini suradnje.

Crkva Uznesenja blažene djevice Marije u koprivničkom predgrađu Močile snimljena 1983. godine prije preuređenja. (Izvor: Muzej grada Koprivnice)
zatvori