Petak, 19. travnja 2024.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Gradski vijećnici danas će se okupiti po prvi put u novom sazivu

Pred nama je konstituirajuća sjednica koprivničkog Gradskog vijeća na kojoj će se po prvi puta okupiti 19 što starih, što novih gradskih vijećnika.

S obzirom na to da je još početkom godine na snagu stupio novi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Gradsko će vijeće ove godine imati dva vijećnika manje nego u prošlom sazivu.

>> IZMJENE NAKON IZBORA Građanima pravo podnošenja prijedloga Gradskom vijeću, smanjuje se broj vijećnika…

Koalicijska lista SDP-a, HSS-a, HSU-a, HSLS-a i GLAS-a osvojila je 11 mandata te će činiti uvjerljivu većinu, tri mandata dobio je HDZ, po dva koalicija Mreže nezavisnih lista i HNS-a te Nezavisni, a jedan Domovinski pokret.

Predsjednik Gradskog vijeća i u naredne će četiri godine biti HSS-ov Ivan Pal. Njegovu bi ulogu upravo danas trebali potvrditi gradski vijećnici koji će odlučivati i o dva potpredsjednika.

– Najavili smo da ću biti kandidat za predsjednika Gradskog vijeća, tako je bilo dogovoreno koalicijskim sporazumom i vjerujem da će danas biti potvrđeno. Što se tiče mojih zamjenika, demokratska je praksa da jedan potpredsjednik dolazi iz redova oporbe, a jedan iz redova vladajućih – objasnio je Pal.

Osim izglasavanja o novim funkcijama, pred vijećnicima su danas i odluke o formiranju određenih odbora koji su neophodni i hitni da bi vijećnici mogli pripremati sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, nastavio je Pal.

– To su primjerice Odbor za financije i proračun, Odbor za prosvjetu, znanost, kulturu i sport, Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb te Odbor za obitelj i mlade. Odbore koji nisu hitni formirat ćemo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u srpnju – kazao je.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća počinje danas u 16 sati u Domu mladih.

zatvori