Srijeda, 17. travnja 2024.

Galerija Ivan Sabolić u Peterancu nakon 35 godina ponovno otvara svoja vrata za širu javnost

Muzej grada Koprivnice u suradnji s Općinom Peteranec nakon 35 godina ponovno će za posjetitelje otvoriti vrata Galerije Ivan Sabolić u Peterancu.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je uz Roberta Čimina, ravnatelja Muzeja grada Koprivnice, sudjelovao i Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec.

Derdić je ujedno iskoristio priliku kako bi najavio obilježavanje Dana općine Peteranec koji se obilježava 29. lipnja, a u sklopu kojeg će se više dana održavati razna događanja u općini. Među aktivnostima, istaknuo je načelnik, bit će i otvorenje galerije za širu javnost.

– Galerija je već nekoliko desetljeća bila zatvorena za širu javnost. Izuzetno mi je drago što će se bogati fundus koji je Sabolić ostavio ne samo mještanima općine, već i svim ljubiteljima kulture i umjetnosti, moći vidjeti svakodnevno – kazao je Derdić.

Ravnatelj Čimin podsjetio je da je 1986. godine, a nakon dvije godine svakodnevnog rada, došlo do povlačenja djelatnice, koja je tada radila u Galeriji Ivan Sabolić, u Koprivnicu zato što nije bilo grijanja.

– Nakon toga više nikada se nisu vrata svakodnevno otvorila, no to ne znači da je galerija bila zatvorena. U suradnji s Općinom na zahtjeve se galerija otvarala. Tijekom godina imali smo raznih aktivnosti, a jedna od njih bilo je i otvorenje u Noći muzeja prije dvije godine. Također, svake se godine u galeriji održavala etnografska izložba u sklopu Galovićevih jeseni – kazao je.

Čimin je dodao da su već duže vremena razmišljali, a da su u posljednjih nekoliko tjedana i odlučili pokušati trajno otvoriti galeriju.

– Odlučili smo ju otvoriti povodom 100 godina rođenja Ivana Sabolića, kako bismo mu vratili mjesto koje mu pripada u hrvatskom kiparstvu. Upravo je Sabolić jedan od predvodnika majstorskih radionica te smo za tu priliku već s 25. lipnja na njegovu 35. godišnjicu smrti željeli oživjeti galeriju. Od tog datuma narednih 100 dana galerija će biti otvorena u redovno radno vrijeme koje će biti od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati – rekao je ravnatelj.

Naglasio je da zna kako je svjestan da u počecima možda neće biti velike posjećenosti, no aktivnostima kao što su izložbe, od kojih je prva na rasporedu već 29. lipnja, pokušati privući publiku.

– Prva izložba bit će ona Podravske klijeti autora Petra Petrovića. Bit će tu još aktivnosti od kojih je značajnije za istaknuti stručni skup koji će se održati 17. rujna. Skup će biti podijeljen u četiri sesije, a bavit će se kiparstvom i djelom Ivana Sabolića – istaknuo je.

Čimin je naglasio da bi do kraja godine trebali imati i višegodišnji plan obnove zgrade galerije.

– To je zajednička tema nas i Općine, jer je pola zgrade u vlasništvu Muzeja grada Koprivnice, a pola u vlasništvu Općine Peteranec. Za samo otvorenje kozmetički smo malo dotjerali ovaj prostor, no sljedećih mjeseci bit će nam korak prema pripremi dokumentacije za obnovu ove kapetanije iz 18. stoljeća – zaključio je Čimin.

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
zatvori