Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: VRAĆA SE ‘OLIMPIJADA ČITANJA’ Učenica Karolina: Čitamo iz gušta i otkrivamo puno stvari

Ovogodišnje izdanje projekta “Olimpijada čitanja” koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović održat će se u nikad zabavnijem, ilustrativnijem i interaktivnijem obliku.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije povodom početka projekta, uz poseban naglasak na novu mrežnu stranicu olimpijade.

– Pokrenuli smo novu web stranicu za djecu o poticanju čitanja gdje oni sami mogu istraživati književnost, pisati o njoj, a pritom dobiti bodove i osvojiti nagrade – istaknula je knjižničarka i voditeljica Danijela Petrić naglasivši kako su sredstva za provedbu projekta ostvarena putem natječaja Ministarstva kulture i medija.

Tehničke detalje stranice orijentirane upravo djeci otkrio je web dizajner Damir Karić.

– Preko CMS sustava kojem pristup imaju administratorice će se rangirati čitanja, one će vidjeti koje su knjige najčitanije. Stranica se sastoji od tri modula – korisničkog za logiranje i pretraživanje te odabir knjiga, modula za registraciju i informativnog modula s novostima i kalendarom događanja te jednom sekcijom gdje se može preuzeti dnevnik čitanja – naglasio je.

Karić je spomenuo i kako je djeci najvažnije iskustvo, odnosno lakoća izbora.

– Kad djeca dođu na stranicu, ne traže informacije, već korisničko iskustvo koje će ih provesti od samog dolaska na stranicu pa do pretraživanja knjiga – dodao je i spomenuo kako su na stranici prisutne i animacije koje usmjeravaju djecu, a za koje je zaslužan ilustrator Tomislav Zlatić.

Karolina Điko, učenica i bivša sudionica projekta te ambasadorica čitanja, kazala je kako je upravo novouvedena interaktivnost projekta ono što je najzanimljivije.

– Sudjelovala sam u “Olimpijadi čitanja” kada smo čitali na način da smo na papiru dobili popis knjiga i izabrali smo jednu. Meni se nije sviđalo što smo na kraju morali riješiti test znanja jer se neki detalji zaborave, a super mi je što na stranici sada možemo bilježiti što nam se sviđa. To nam je puno zanimljive, a i bedževi su zanimljivi – kazala je.

Sve to potiče najvažniju stavku cijele priče – čitanje.

– Lektire baš nisu zanimljive, a ovako čitamo iz gušta i mislim da je to puno bolji način. Udubimo se u knjigu i shvatimo više materijala nego inače – nastavila je Karolina.

Knjižničarka Petrić je nastavila kako uspješnost projekta potvrđuju i rezultati ostvareni proteklih godina.

– Olimpijadu provodimo već pet godina, a u drugačiji i veći projekt smo krenuli jer su rezultati jako dobri. Iz godine i godine nam se povećava i broj djece i broj pročitanih knjiga. U pet godina sudjelovalo je više od 559 djece i pročitali su više od 3.800 knjiga. U prosjeku, u ta dva ljetna mjeseca svako dijete pročitalo je po sedam knjiga – zadovoljno je naglasila.

Dodala je kako su ovim projektom najsretnija upravo djeca.

– Sva djeca iskazala su zadovoljstvo sudjelovanjem jer je cilj projekta potaknuti ljubav prema čitanju. Čitanje lektire u školama im se nameće i tu djeca već pokazuju otpor. Primijetili smo da djeca slabije čitaju u slobodno vrijeme. Odabrali smo im mnoštvo zanimljivih knjiga – objasnila je.

Osim što pruža trenutnu zabavu, čitanje je dio šire i važnije priče.

– Djeca ne samo da će steći naviku čitanja, već će obogatiti i svoj rječnik te će se lakše snaći u suvremenom društvu. Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj, vani ima puno takvih projekata, ali se kod nas oni ne provode. Mi smo stoga pokrenuli “Olimpijadu čitanja” i nadamo se da će se preslikati na cijelu Hrvatsku – otkrila je.

Uz sve spomenuto, Petrić je pozvala roditelje da mladim čitateljima pruže podršku i kod kuće.

– Roditelji su ti koji imaju najveći utjecaj kod djeteta i oni moraju pokazati da i oni čitaju te da vole čitati. Dajmo djeci podršku, jako je važno usvojiti vještine čitanja jer su one važne za život. Kad čitamo, bolje se možemo uživjeti u svijet likova i time ćemo povećati empatiju, što su pokazala i istraživanja – zaključila je.

Spomenimo da prijave za olimpijadu kreću u petak i traju do 30. lipnja, dok projekt traje do 31. kolovoza. U projektu mogu sudjelovati sva djeca od prvog do četvrtog razreda.

zatvori