Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Koprivnički gimnazijalci od jeseni s plovećim laboratorijem kreću na edukativne izlete

U dvorištu koprivničke Gimnazije Fran Galović danas je upriličeno otvorenje izložbe u sklopu projekta “INTERREG: ECOoperation”.

Koprivnički gimnazijalci tako su zainteresiranoj publici prikazali profesionalnu opremu vrijednu više od 300.000 kuna s kojom će, ako to epidemiološka situacija dozvoli, početkom naredne školske godine krenuti na put.

Klara Seleš, učenica trećeg razreda koprivničke gimnazije istaknula je da su pripreme bile zahtjevne, no zanimljivost projekta ipak je prevladala.

– Nekoliko smo se puta nalazili i uloženo je puno truda. Zanimljivo je, veselimo se projektu. Imali smo nekoliko predavanja u kojima smo se educirali o postavljanju šatora, o biciklima i kanuima te smo učili o zemlji i tlu na mjestu gdje ćemo biti – istaknula je Klara.

Spomenula je kako su ovaj projekt i budući terenski izleti učenicima posebno važni iz jednostavnog razloga – boravka u prirodi.

– Pokazali smo što smo naučili te da smo spremni za izlet. Jako se veselimo izletu, svi smo uzbuđeni. Danas učenici premalo borave u prirodi, a projekt je važan jer će nam omogućiti da boravimo vani – dodala je.

Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke gimnazije, otkrio je kako se današnja izložba održava na više načina.

– Virtualni dio izložbe je postavljen na web platformama, a stvarni dio izložbe simulira plovidbu rijekom Dravom koju ćemo i primjenjivati od mjesta Sveta Marija preko četiri točke stajanja – spomenuo je.

Robotić je rekao i nešto više o konkretnim pojedinostima ovoga projekta.

– “INTERREG: ECOoperation” je projekt iz Socijalnog fonda Europske unije koji smo drugi put dobili u partnerstvu sa školama iz Preloga i gimnazijom iz Csurga. Vrijednost projekta je oko 1,8 milijuna kuna, a cilj je u tri razvojne osi poučiti učenike i nastavnike te ih usavršiti na pripremu jednodnevne i višednevne terenske nastave s naglaskom na prekogranični prostor i bioraznolikost. Naša gimnazija je dobila razvojnu os vodu i akvamobilnost, srednja škola iz Preloga ciklomobilnost i mikroklimu, a tlo i kamping su dobili Mađari. Na taj način poučavamo jedni druge – objasnio je.

Dodao je kako je škola ovom suradnjom dobila bogatu opremu kroz koju će u prirodi učiti svi učenici.

– Naša škola dobiva opremu za plovidbu i kemiju, biologiju i fiziku vode. Imamo ploveći laboratorij i u ovom trenu smo spremni organizirati terensku nastavu sa šest stručno osposobljenih nastavnika za 20 do 30 učenika – rekao je Robotić.

Napomenuo je kako ovaj projekt gimnaziji nije nepoznanica, budući da su učenici i nastavnici u projektima sličnog tipa već sudjelovali.

– Škola već dugo radi na akvamobilnosti i fiziokratskom pristupu kako bi se učenici odmaknuli od klasične nastave. Kroz zadnja dva Interreg projekta smo u školu donijeli oko 700.000 kuna opreme koju primjenjujemo – zaključio je Robotić i spomenuo da će terenska nastava svakom gimnazijalcu biti besplatna, dok će dobronamjernici preko Školske zadruge morati platiti. Terenska nastava odvijat će se iz geografije, povijesti, informatike, multimedijske kulture, kemije, biologije i fizike.

 

Otvaranje izložbe Interreg projekta ECOoperation Gimnazije Fran Galović

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 17. lipnja 2021.

 

zatvori