Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Održano 22. hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke

U nedjelju je održano 22. hodočašće vatrogasca u nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke uz poštivanje epidemioloških mjera.

Organizator hodočašća bila je Hrvatska vatrogasna zajednica, domaćin je bila Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, a gost suorganizator ovogodišnjeg hodočašća bila je Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije.

U hodočašću je sudjelovalo 1.205 vatrogaskinja i vatrogasaca iz gotovo cijele Republike Hrvatske.

U sklopu hodočašća održano je postrojavanje hodočasnika te svečani mimohod koji je prema crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Hodočašću i misnom slavlju nazočili su i Dragan Lozančić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader, izaslanik ministra unutarnjih poslova Josip Bukvić, zastupnik Siniša Jenkač, izaslanik župana Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdenko Čarapar, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić kao i zapovjednik VZ Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić, te brojni drugi dužnosnici županijskih, općinskih i gradskih društava.

Sve nazočne pozdravili su načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je golemu ulogu vatrogasaca u kriznim trenucima, naglasivši njihov nemjerljiv doprinos.

– Svima nama još uvijek su živa sjećanja na vašu požrtvovnost tijekom poplava te u gašenju velikih šumskih požara, ali još su svježija na vaš doprinos za vrijeme zadnjih potresa i trajanja pandemije – rekao je ministar Medved.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je da je iza hrvatskih vatrogasaca jedno od najtežih razdoblja u povijesti, obilježeno kako angažmanom u zagrebačkom i sisačkom potresu, tako i tijekom pandemije.

– Naši vatrogasci su uz sve nabrojeno obavljali i ostale zadaće i izvršili pripreme za požarnu sezonu koja je pred nama. Budite ponositi na sve što svakodnevno radite na dobrobit naših građana. Novih 450 vozila došlo je u sustav vatrogastva i sigurno da je i to poboljšalo operativnu spremnost i mobilnost hrvatskih vatrogasaca – kazao je Tucaković.

Središnje misno slavlje u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta Majke Božje Bistričke. Nakon mise uslijedio je vatrogasni križni put bistričkom kalvarijom.

U hodočašću je sudjelovalo i 40 vatrogaskinja i vatrogasaca iz Koprivničko-križevačke županije, a iste su predvodili zapovjednik Zvonimir Habijan i predsjednik p.o. Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i Branko Vucikuja.

zatvori