Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: ODRŽANA ŠATORIJADA Obitelj Mjeda: Komfor doma zamijenili smo prirodom, djeca su uživala

Usred koprivničke gradske vreve nekolicina građana sinoć je komfor vlastita četiri zida odlučila zamijeniti spavanjem u prirodi.

Naime, u organizaciji koprivničkog Odreda izviđača Kamengrad tijekom jučerašnjeg dana, noći, ali i današnjeg jutra na Bašči je održana Šatorijada. Privukla je tako 30-ak Koprivničanca koji su noć mogli provesti u 30 šatora.

Tek jedni od onih koji su u prirodi dočekali jutro su i članovi obitelji Mjeda – tata Luigi, mama Marina, petogodišnji Noah, trogodišnji Filip i 10-mjesečna Elena.

– Krenuli smo s pretpostavkom da ćemo se u pola noći vratiti doma jer su klinci naviknuti na svoj komfor, no rekli smo idemo probati, pa ćemo vidjeti kako će biti. Ispostavilo se da im je uz igru bilo toliko lijepo popodne i navečer da su do noći već bili umorni. Noć je prošla brzo, super smo se proveli. Čak smo se i iznenadili da smo prespavali u komadu, vjerojatno zbog svježeg zraka – rekao je Luigi Mjeda.

Šatorijada je, dodao je, nesvakidašnja prilika koju je valjalo iskoristiti.

– Činilo nam se kao super ideja prespavati u šatoru, nemamo baš puno prilika otići i sjesti u šator te tako provesti noć. Ovo je bila jedinstvena prilika da to doživimo – istaknuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Po pitanju razlika između noćenja u šatoru u odnosu na noć provedenu u udobnosti doma, Marina Mjeda spomenula je kako ih nije bilo.

– Nije bilo poteškoća, snašli smo se. Djeca su spavala kao i doma, nije bilo razlike, osim u tvrdoći madraca – kroz smijeh je otkrila.

Nastavila je kako su djeca već iskazala želju za boravkom u prirodi.

– Stariji sin je već pitao kada ćemo ići na kampiranja, a sada se ukazala prilika da to doživimo blizu našeg komfora – napomenula je.

Luigi je istaknuo i neke provedene aktivnosti koje su se najviše dojmile upravo djeci.

– Klinci su pekli kobasice i sudjelovali u društvenim igrama. Vratili su se prirodi, odmaknuli se od mobitela i crtića. Boravili su u prirodi i družili se s ekipom – kazao je.

Roditelji Mjeda otkrili su i kako će mali članovi ove obitelji ubrzo postati i pravi izviđači.

– Čim krenu u školu, planiramo ih upisati u izviđače. Mislimo da je to odluka koja će njima kasnije koristiti da se snalaze u prirodi i u životu. To je iskustvo koje će im značiti – zaključili su.

Snimio Tomislav Matijašić.

Zadovoljan održanim događanjem bio je i Renato Sremec, predsjednik Odreda izviđača Kamengrad. Sremec je spomenuo kako je Šatorijada prošla u mirnom tonu uz logorsku vatru, a prisutne su bile sve generacije – od onih najmanjih, pa do tinejdžera i njihovih roditelja.

– Nakon što je jučer oko 16 sati počelo okupljanje, pustili smo ljude da se smjeste među šatorima, nakon toga smo malo pričali, a kad se smračilo pripremili smo logorsku vatru. Imali smo i kulturno-zabavni program koji su pripremili naši članovi. Poslije smo malo pjevali uz gitaru – osvrnuo se Sremec na provedene aktivnosti.

Sremec je otkrio i kako je tek nekolicina sudionika šatore po dolasku ipak odlučila zamijeniti udobnim krevetom.

– Jedno dijete je otišlo oko pola dva u noći, neki su otišli i ranije. No, uglavnom nije bilo odlazaka – spomenuo je.

Za kraj, Sremec je kazao kako je održana Šatorijada tek simboličan prikaz aktivnosti izviđača, no potencijal iste iskorišten je u potpunosti.

– Događanje je prikaz onoga što radimo, a ljudi koji boravak u šatoru nikad nisu probali, na jednu noć su to mogli iskusiti. Kad mi izviđači u prirodu idemo na više dana priprema je kompleksnija. Ipak, u centru grada imamo komadić prirode i to smo iskoristili. Mislim da su sugrađani zadovoljni, a vidjet ćemo hoće li se i djeca htjeti priključiti odredu – zaključio je.

zatvori