Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Nakon godišnje skupštine Povijesnog društva Koprivnica, članice i članovi uživali na izletu

Nakon godišnje skupštine Povijesnog društva Koprivnica, članice i članovi uputili su se na jednodnevni izlet.

Iz društva poručuju da je skupština održana u Domu mladih u petak, a izvješće o radu u protekloj godini podnijeli su zamjenica predsjednice Ružica Špoljar i tajnik Matija Torma.

– Unatoč pandemiji korona virusa, u prošloj godini je poštujući epidemiološke mjere održan niz aktivnosti, od promocija, stručnih predavanja do izleta. Na skupštini je Mirko Lukavski, glavni urednik glasila, predstavio 34. broj Scientie Podraviane, a Nikola Cik novi broj časopisa za multidisciplinarna istraživanja Podravina. Hrvoje Petrić upoznao je nazočne sa sadržajem novog broja časopisa za gospodarsku povijest i povijest okoliša Ekonomska i ekohistorija. Milivoj Dretar promovirao je zbornik s kolokvija u povodu 130. obljetnice rođenja i 100. obljetnice prvog objavljenog članka Mihovil Pavlek Miškina; Život i djelo, a akademik Dragutin Feletar ukratko je predstavio monografiju Koprivničko-križevačke županije – objašnjavaju u društvu.

Dodaju da je tom prilikom usvojen program rada za tekuću godinu, pa ako epidemiološka situacija dozvoli, članove očekuju nova putovanja, stručna predavanja i promocije vrijednih knjiga.

– Sljedećeg dana nakon godišnje skupštine članice i članovi Povijesnog društva Koprivnica nastavili su sa svojim aktivnostima. U jednodnevnom izletu razgledali su obnovljene dvorce đurđevačkog i virovitičkoga kraja. Obilazak je počeo vožnjom do grada Picoka – Đurđevca i utvrde Stari Grad. Uslijedio je put u Kladare gdje su čuvarice kulturne baštine u etno zbirci „Bakina priča“ posjetitelje upoznale sa zbirkom predmeta iz života naših baka, a gosti su mogli i kušati nekoliko delicija uz koje su odrastale prošle generacije. Put je nastavljen do Grabrovnice gdje je posjećena rodna kuća (i muzej) jednog od najvećih hrvatskih pjesnika, Petra Preradovića – napominju.

Uz kraće zaustavljanje u Koriji, mjestu gdje je živjela Mara Matočec, „povjesničari“ su posjetili i razgledali obnovljeni dvorac Janković u Suhopolju.

– Nakon kraćeg odmora i okrijepe na turističkom imanju Višnjica, izlet je nastavljen posjetom Gradskom muzeju Virovitica u obnovljenom dvorcu obitelji Pejačević. Ova reprezentativna jednokatna građevina kasnobaroknih i klasicističkih stilskih obilježja spomenik je kulture I. kategorije a svojom ljepotom privlači sve više posjetitelja – zaključuju u društvu.

zatvori