Četvrtak, 18. travnja 2024.

U TIJEKU PROJEKT ‘SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU 5’ Županija osigurala bespovratna EU sredstva za prehranu potrebitih učenika

 

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s ublažavanjem najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to osiguravanjem školske prehrane za učenike u školama kojima je osnivač tijekom školske godine 2020./2021.

U četvrtak 6. svibnja virtualnim putem preko platforme Microsoft Teams održana je konferencija projekta “Svi u školi, svi pri stolu 5”. Uz predstavnike županijskih osnovnih škola, PORA Razvojne agencije i članova projektnog tima, konferenciji su se pridružili župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

Koren je kazao da je projekt već prepoznat kao jedan od stožernih projekata u promišljanjima vezanim za obrazovanje.

– Naravno da u svakom društvu i zajednici uvijek posebnu pažnju treba posvetiti najslabijima ili onima kojima je ta pažnja najpotrebnija. Ovaj projekt je zapravo primjer takvog promišljanja i ponašanja. Zahvaljujem svima vama, ravnateljima i suradnicima koji na isto takav način nastojite ujednačiti standard života naših učenika – rekao je župan i podsjetio da je riječ o projektu koji je Županija s PORA-om Razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije provodila već i ranije, kroz protekle četiri školske godine.

Koren je objasnio da se radi o programu koji je realiziran u suradnji sa svim županijskim osnovnim školama.

– Važno je naglasiti bitnost uspješnog korištenja europskih sredstava za takve hvale vrijedne ciljeve kao što je ovaj, a koji osiguravaju bolji standard i životne uvjete za svu našu djecu. Hvala na suradnji, ne samo u ovom projektu, već na svim projektima u kojima zajedno sudjelujemo – zaključio je.

Viši savjetnik-specijalist za europske fondove Vladimir Šadek detaljnije se osvrnuo na projekt i istaknuo da je korisnik projekta Koprivničko-križevačka županija, a projektni partneri su 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač i to OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka, OŠ Legrad, OŠ Kloštar Podravski, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno, OŠ “Fran Koncelak” Drnje, OŠ “Mihovil Pavlek Miškina” Đelekovec, OŠ “Ivan Lacković Croata” Kalinovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Kalnik, OŠ Ferdinandovac, OŠ Sokolovac, OŠ “Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ Molve, OŠ Gola.

Ukupna vrijednost projekta je 896.284,66 kuna, odobreno je 100 posto bespovratnih sredstava, a izvori financiranja su Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i to 85 posto te državni proračun Republike Hrvatske i to 15 posto. Projekt je prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020. – 2021.), a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 19. ožujka 2021.

Opći cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva u Koprivničko-križevačkoj županiji, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Svrha projekta je osigurati školsku prehranu za učenike u županijskim osnovnim školama koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

Ciljna skupina su 884 učenika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Pravo na uključivanje u projekt imala su djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu, a 10% učenika moglo je biti uključeno i prema dodatnim kriterijima: djeca iz višečlanih i jednoroditeljskih obitelji, te djeca iz obitelji u riziku od siromaštva po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb.

Provedbom ovog projekta pripremit će se maksimalno 156.052 obroka, a podjela hrane u svakoj školi organizirana je u sklopu redovne školske kuhinje, bez izdvajanja uključenih učenika. Obroci se pripremaju u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi, definirana cijena obroka je 5,47 kuna, a potrebno je praćenje evidencije prehrane učenika po danima uz opravdan trošak za izostanak do tri dana.

Procjenu za uključivanje učenika radile su same škole, a njihovi školski odbori donijeli su odluke o utvrđivanju kriterija za uključivanje učenika u projekt i broju učenika koji se uključuju po pojedinom kriteriju.

Spomenimo na kraju da je konferencija iskorištena i za dogovor sa školama oko detalja vezanih uz izvještavanje i obaveza koje partneri trebaju ispuniti.

zatvori