Petak, 19. travnja 2024.

IZLOŽBA U AK GALERIJI Gundić obiteljske fotografije pretvorio u srebrnu kovanicu

Samostalna izložba “Memogram” Koprivničanca Ivana Gundića u subotu stiže u AK galeriju.

– Gundić ovim radom dekonstruira prošlost vlastite obitelji i to tako da za polazište svog istraživanja uzima rascjepkani, neusustavljeni obiteljski fotografski arhiv kojeg ne fiksira i ne stvara, već transformira i rastvara u nešto malo vječnije i trajnije od same fotografije i memorije koju implicira – ističe kustosica Tanja Špoljar.

Dodaje da mu je jedini uvjet pri odabiru fotografija iz majčinog i očevog albuma da prikazuju događaje o kojima nema vlastitih sjećanja iz prve ruke, odnosno, da se radi o posredovanom sjećanju koje se prenosi putem fotografije i usmene predaje.

>> JEDINSTVEN DIPLOMSKI RAD Ivan Gundić obiteljske fotografije pretvorio u srebrnu kovanicu

– Crnobijele fotografije koje prikazuju članove njegove obitelji u važnim trenucima njihova života on rastapa da bi iz njih filtrirao srebro koje zatim pretvara u kovanicu od 490 miligrama čija je tržišna vrijednosti pet kuna. Cijeli taj proces iščeznuća prizora vjenčanja, slavlja, portreta, Gundić bilježi kroz video i fotografije, a krajnji produkt iščeznuća dva razjedinjena fotoarhiva jest srebrna kovanica koju izlaže pod staklenim zvonom – objašnjava Špoljar.

Spomenimo da je otvorenje izložbe planirano u subotu u 19 sati uz pridržavanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera, a izložba ostaje otvorena do petka 21. svibnja i to od ponedjeljka do subote od 17 do 19 sati.

zatvori