Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Osvit je prvak Prve županijske nogometne lige za veterane

Igrači Nogometnog kluba Osvit iz Đelekovca danas su na domaćem terenu postali prvaci Prve županijske nogometne lige za veterane.

U utakmici protiv Jadran-Galeba slavili su s 3:0.

Riječ je o jednom od najstarijih nogometnih klubova naše županije koji je osnovan 1923. godine i krasi ga slogan:

U sam osvit zore
Tisuću devetsto dvadeset i treće
Šutnuli smo loptu
Koja se nikad zaustavit neće!

U skladu s tim sloganom nogomet se u Đelekovcu igra u kontinuitetu, bez ijedne godine stanke od osnutka do danas. Povezanost mještana Đelekovca s klubom i privrženost navijača vidljiva je na svakoj utakmici bilo kojeg uzrasta. Seniori Osvita svoje utakmice igraju nedjelju u tradicionalnom prijepodnevnom terminu i već poslovično na tim je utakmicama daleko najviše navijača, a nije rijetkost nego gotovo pravilo, da na gostujućim utakmicama Osvita ima više Đelekovčana nego domaćih navijača. Imaju relativno skroman budžet – fluktuacija igrača od sezone do sezone je najmanja i mahom igraju domaći dečki. Nema tu plaćanja vikend igrača iz Zagreba i slično. Dres Osvita treba se zaslužiti, ističu.

Vjernost nogometu i klubu vidljiva je i na primjeru veterana koji dugi niz godina igraju u vrlo malo promijenjenom sastavu. Iako u prosjeku najstarija ekipa, opet su veterani Osvita prvaci Prve županijske veteranske lige. Premda ih na kraju jesenskog dijela sezone gotovo nitko nije vidio na tom mjestu, jer zaostajali su za jesenskim prvakom ogromnih 11 bodova – „stari“ dečki koje vodi igrač-trener Roman Sović – opet su uspjeli! U proljetnom dijelu sezone nisu ispustili ni bod te su s maksimalnim učinkom i pobjedama nad najbližim rivalima na njihovim terenima zasluženo podigli pehar namijenjan prvacima.

Ekipa je to koju krasi prijateljstvo, međusobna povezanost, ali i nesporno znanje. Igraju tu legende podravskog nogometa; primjerice Antun Havaić koji je nedavno proslavio 59. rođendan, Mladen Gača, Roman Sović, Zdravko Međimurec Daja, „internacionalac“ Casimir Rodrigue koji na utakmice putuje iz Nedelišća gdje živi, ali i legende đelekovečkog kluba: Saša Mraz, Tomislav Đuranek, Igor Mraz, Tomislav Celiščak, od starijih Slavko Vuljak i Srečko Lončar kao i mnogi drugi, nek se ne uvrijede ako ih poimence ne spomenemo.

Zanimljivo je da većina onih kojima to godine više ne dozvoljavaju pa prestaju igrati za veterane – postaju kuhari i najvjerniji navijači. Jedan od njih je ponajbolji podravski nogometaš svih vremena doktor Andrej Mraz, poznati koprivnički ortoped koji ne propušta domaće utakmice svojih donedavnih suigrača. Dobra organizacija nezamisliva je i bez čovjeka kojeg svi odreda spominju kao nezamjenjivog – Iveka Varge, mnogima znanog trezoriste iz Podravske banke. Uz njega, spominju i prerano preminulog bivšeg trenera Mladena Doboša Bubija kojeg se često sjete.

Kad se vidi zajedništvo ove ekipe i veselje zbog naslova, jasno je da će još dugo svi zajedno kotrljati loptu u skaldu sa svojim sloganom: “….šutnuli smo loptu koja se nikad zaustavit neće!”.

Roman Sović, trener i igrač Osvita, kazao je da su svojim iskustvom i neopterećenošću iz utakmice u utakmicu potvrđivali svoju kvalitetu.

– Na početku sezone imali smo nekoliko kikseva pri čemu su se protivnici malo odvojili od nas. Znamo koliko vrijedimo i bilo nam je najbitnije da se dobro zabavljamo družimo i igramo nogomet, tako smo došli i do trofeja – kazao je Sović.

Dodao je da su unatoč bodovnoj razlici i na početku proljetne polusezone očekivali da će biti u borbi za naslov prvaka te zaključio kako su na kraju na njihovu sreću uspjeli te osvojili naslov prvaka.

Antun Havić, jedan od članova veterana Osvita, kazao je da su podbacili u jesenskom dijelu prvenstva, no da su u proljetnom dijelu uspjeli nadoknaditi bodove te osvojiti naslov prvaka.

– U jesenskom smo dijelu prvenstva u neke utakmice lagodno ušli i to nas je stajalo bodova. U drugi smo dio prvenstva ušli s mišlju da igramo što kvalitetnije i što spretnije. Uvijek smo dolazili skoro svi na utakmicu. Imali smo složnu ekipu i to je doprinijelo ovom uspjehu – kazao je Havaić.

Dodao je da se nitko nije nadao da će njihovi protivnici napraviti toliko kikseva te im omogućiti da dođu do prvog mjesta.

– Osim toga, imali smo i sreće što nam se glavni igrači nisu ozljeđivali. Smatram da smo na kraju zasluženo uzeli naslov prvaka – naglasio je.

Tomislav Đuranek istaknuo je da su svi skupa kao momčad išli iz utakmice u utakmicu.

– Kako su suparnici kiksali, mi smo svojim dobrim igrama uspjeli prestići protivnike te zasluženo osvojiti naslov prvaka lige. U ekipi je veliko veselje, prava smo ekipa i smatram da smo zasluženo uzeli naslov prvaka – kazao je Đuranek.

Tomislav Celiščak kazao je kako nakon prve polusezone nije razmišljao o ovakvom scenariju.

– Išli smo neopterećeni iz utakmice u utakmicu. Igrali smo kvalitetan nogomet. Proljetni dio sezone bio nam je izrazito težak jer smo imali gostovanja u Herešinu, Đurđevcu i Križevcima no tu smo pokazali da u nama postoji još uvijek neki žar. Na kraju smo zasluženo prestigli protivnike i zasluženo osvojili naslov prvaka – zaključio je.

Čestitamo im na osvojenom prvom mjestu i želimo još puno aktivnih godina bez povreda!

 

Veterani Osvita slave osvajanje Prve županijske nogometne lige za veterane

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 27. svibnja 2021.

 

zatvori