Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: SDP I PARTNERI PREDSTAVILI PROGRAM Jakšić: Realan je, racionalan, odgovoran, proaktivan i progresivan

SDP i koalicijski partneri HSS, HSU, HSLS i Glas danas su predstavili svoj izborni program.

Aktualni koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da je riječ o programu koalicije za novo mandatno razdoblje od 2021. do 2025. godine sa sloganom „Srce puno Koprivnice“ te zahvalio koalicijskim partnerima, suradnicima i ljudima iz struke koji su se uključili u njegovu izradu.

– Jako sam optimističan oko ovog realnog, racionalnog i odgovornog, ali s druge strane razvojnog, proaktivnog i progresivnog programa koji smo zajedno osmislili i pripremili, jer sve ono što je u programu u visokoj je fazi spremnosti i sigurno je, kao i prije četiri godine, da ćemo i u ove naredne četiri godine mandata moći reći da je od 80 do 85 posto onoga što smo si zacrtali i ostvareno. Sva ta ostvarenja u protekle četiri godine su jako dobar temelj i veliko je zadovoljstvo kad imamo prilike pogledati sve što smo obećali prije četiri godine, vidjeti koliko je toga zapravo i napravljeno – rekao je Jakšić.

Dodao je da optimizam pruža i to što je Grad Koprivnica snažno financijski konsolidiran i samim time jedan od najjačih gradova sa svojim fiskalnim kapacitetom u Hrvatskoj.

Foto: Marko Horvat

– To je vidljivo iz svih trendova proračuna i prihoda koji su rekordni bez obzira na to što smo i dalje u COVID uvjetima. To je vidljivo i iz stupnja zaduženosti koji je na nikad nižim stopama i daje nam nikad veću snagu da znamo da možemo ostvariti sve ono što i obećamo. Dodatno nas puni optimizmom to što smo u protekle četiri godine pokazali da imamo ljude i timove koji znaju povlačiti europska sredstva. Grad je danas po službenim podacima Hrvatske u top 10 gradova po povlačenju europskih sredstava i debelo prednjači ispred svih u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i pred ostatkom Lijepe naše – istaknuo je Jakšić.

U tom kontekstu spomenuo je i dobre trendove u gospodarstvu, u snažnim gospodarskim sustavima, a što je vidljivo u kretanjima poreznih prihodima od poreza na dohodak, ali i u rezultatima gospodarskih subjekata, novostvorenim radnim mjestima, padu stopa nezaposlenosti, popunjenosti poduzetničkih zona čemu su zasigurno doprinijele poduzetničke mjere Grada Koprivnice.

– Koprivnica danas čini 30 posto stanovništva Koprivničko-križevačke županije, a gospodarski parametri koji se ostvaruju u Koprivnici, od zaposlenosti, prihoda gospodarstva, dobiti gospodarstva pa sve do ulaganja gospodarstva, premašuju u svim analizama FINA-e, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva više od 60 posto. To govori zašto smo lider ove županije i zašto smo lokomotiva koja pokreće Koprivničko-križevačku županiju – naglasio je.

Foto: Marko Horvat

Upravo na tim dobrim temeljima, ističe Jakšić, napravljen je izborni program koji se sastoji od sedam poglavlja koja su razrađena s jasno mjerljivim i objašnjenim projektima, s projektima za koje uopće ne sumnja da otvaraju novi prostor za nikad veći rast i razvoj u životu Koprivnice.

– Ono najvažnije našim građanima na prvu, jer mnogo analitičara kaže da su ovo komunalni izbori, je zasigurno nastavak ulaganja u našu komunalnu infrastrukturu gdje smo i u ove četiri godine napravili ogroman iskorak i to pogotovo u našim prigradskim naseljima. Bilo nam je jako važno da tamo osiguramo jednake komunalne uvjete kakve imamo u širem centru grada, a mislim da taj smjer pokazujemo. Tu će sigurno pomoći i Aglomeracija Koprivničkih voda koja je već u nekom svom tijeku i mora biti gotova do kraja 2023. godine, pri čemu nas čekaju deseci kilometara nove vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i značajne rekonstrukcije u samoj široj jezgri centra grada gdje imamo najstarije vodovodne i kanalizacijske cijevi, a sve to za sobom povlači i nastavak što novog asfalta, što rekonstrukcije naših ulica – objasnio je Jakšić.

U tom smislu osvrnuo se i na rekonstrukciju središta grada koja je spremna.

– Ne mislim tu sada samo na Zrinski trg i Trg bana Josipa Jelačića. Naravno, bit će još rekonstrukcija i promjena, a kao neke od većih zahvata izdvojio bih rotor Sabolićeva koji je spreman za pokretanje radova, zatim zajedno s Hrvatskim cestama spremamo se za pokretanje radova na Zagrebačkoj gdje ćemo dobiti jedan lijep, kvalitetan i prometno siguran način ulaska u Koprivnicu od strane Zagreba. Kao Gradska uprava pred izdavanjem smo dvije građevinske dozvole za dva nova rotora u samoj Koprivnici – jedan je kod HAK-a, a jedan kod Trga Mladosti za koje smo sigurni da će podići sigurnost u našem gradu – naglasio je.

Od velikih komunalnih infrastrukturnih projekata spomenuo je i drugi kolosijek željezničke pruge čiji su radovi najavljeni za početak lipnja.

Foto: Marko Horvat

– Tu nas čeka nikad veća izmjena u prometu, ali i vizuri grada s obzirom na to da ide velika rekonstrukcija Željezničkog kolodvora, pješački pothodnik koji će izbijati na Podolice, nadvožnjak kod Peteranske, zatvaranje Čarde, kao i rekonstrukcija raskrižja Pavelinska, Česmičkog, prema Koprivničkom Ivancu gdje dolazi novi podvožnjak – istaknuo je.

Dotaknuo se brze cestu za koju tvrdi da ju je Koprivnica odavno zaslužila, platila i preplatila.

– Iako imamo informacije da je zapelo na žalbi za nadzor radova, smatram da nastavak brze ceste doista nitko ne može zaustaviti i kao gradonačelnik i saborski zastupnik jako sam ponosan i sretan što će u mom mandatu početi nastavak te ceste prema Koprivnici – smatra Jakšić.

Drugo važno polje izbornog programa je rast poduzetništva. Jakšić je kazao da su poduzetničkim mjerama došli do toga da su poduzetničke zone pune, dvije hale su skoro pa spremne za otvaranje u Dravskoj, naziru se obrisi treće hale u Radničkoj, obrisi hale na početku Štaglinca, a uz to šest, sedam građevinskih dozvola je spremno za izdavanje i radove.

– Imamo snažnu i propulzivnu situaciju u našem gospodarstvu, upravo kroz naše poduzetničke mjere omogućili smo po nikad nižim cijenama poduzetnicima da dođu do svojih parcela i kroz oslobađanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa, što je stavka u proračunu sad već od 16 do 18 milijuna kuna. Zamislili smo u narednom mandatu ići s novim poduzetničkim inkubatorom jer ovi postojeći su premali, ali i s još jačom institucionalnom potporom našim obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, jer samo da se pohvalimo – kad pričamo o obrtništvu na području našeg kraja opet je probijena brojka od 900 koju smo zadnji put imali prije 10 godina. Taj pozitivan trend našeg snažnog gospodarstva, gdje imamo plaću puno višu od prosjeka naše županije, od prosjeka Republike Hrvatske moramo svi zajedno čuvati i dalje – zaključio je.

Foto: Marko Horvat

Još jedna važna stavka u izbornom programu je društveni segment, a Jakšić pritom ističe da je upravo u tom segmentu u proteklom mandatu napravljeno jako puno – novi vrtić, obnova vrtića, nova dvorana Osnovne škole Đuro Ester, početak radova škole na Podolicama koji se očekuju za koji dan.

– Veliki je ponos kad ostvarujemo snove koje su sanjale generacije 10, 20, 30 i 40 godina. Tu još jednom pokazujemo koliko smo usmjereni razvoju infrastrukture za obrazovanje, ali na tome ne mislimo stati jer i u novom mandatu, uz završetak škole na Podolicama, čeka nas gradnja još jednog novog vrtića, a isto tako smo prijavili velika ulaganja u nove škole, potencijalno još jednu novu školu s dvoranom kako bismo ostvarili prelazak na jednosmjensku nastavu, ali i produženi boravak u našim vrtićima – objasnio je.

Napomenuo je da će i dalje lobirati, poticati i pomagati u razvoju Sveučilišta Sjever, partneri su Koprivničko-križevačkoj županiji i u daljnjoj nadogradnji Obrtničke škole Koprivnica i u rekonstrukciji i dogradnji učeničkog doma, ali isto tako smatraju da postoji i otvoren prostor za partnerstvo u gradnji novog objekta još jedne srednje škole jer smatraju da i srednjoškolski sustav zaslužuje jednosmjensku nastavu.

Ono što će se na dobrim temeljima iz prethodnog mandata razvijati u idućem su stipendije za sve studente, dorada poticaja za doktorande, programa za srednjoškolce, nadogradnja svih programa u osnovnim školama u kontekstu besplatnih udžbenika, bilježnica, radnih bilježnica, pomoćnika u nastavi, a plan je da se i dalje razvija centar izvrsnosti za STEM područja. Tu su i poticaji za vrtiće pri čemu je važno istaknuti da 70 posto cijene subvencionira Grad, a bit će još nekih socijalnih komponenti s obzirom na COVID krizu. Naglasak je i na umirovljenicima pri čemu uskrsnice i božićnice idu u nadogradnju, a definirane su i nove pomoći i popusti u kontekstu sustava Grada. Jakšić se dotaknuo i, kako kaže nepopularne teme – komunalnog sustava te pritom istaknuo da su Komunalac i Koprivničke vode danas među top hrvatskim firmama što će se čuvati i razvijati i dalje. Naglasio je da je Koprivnica grad s najnižom cijenom komunalnih usluga u Hrvatskoj i grad koji nije uveo prirez.

– Veliki projekti su pred nama i uopće ne sumnjamo da ćemo ih ostvariti. Koprivnica će kao i do sada biti Grad koji vuče Županiju, grad koji nosi najveće projekte, koji omogućava svojim građanima visok komunalni standard, šansu za život, za razvoj, za stvaranje svog doma kroz demografske mjere te kao Grad koji prednjači svojom transparentnošću, otvorenošću i racionalnošću – zaključio je Jakšić.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž kazala je da sve ovo vrijeme nisu stali pripremati projekte kojima će graditi Koprivnicu da nam svima bude bolja, razvijenija i ljepša.

– Sve ovo vrijeme radimo na projektima koji su vrijedni više od 350 milijuna kuna za koje se nadamo da će u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, ali i u nekim drugim sporazumima pronaći svoje mjesto. Izuzetno aktivno smo radili sve ovo vrijeme da se i kroz Udrugu gradova i kroz gradonačelnikovu poziciju u Hrvatskom saboru, prihvati činjenica da ravnopravni i ravnomjerni razvoj Hrvatske ne znači usporavanje onih koji najviše vuku – istaknula je Ostriž.

Foto: Marko Horvat

Dodala je da Koprivnicu vide kao lokomotivu, ne samo Podravine, nego i regije Sjever.

– Ponosni smo na suradnju s našim okolnim gradovima i županijama. Mislim da će biti prigode da se kroz razvoj poduzetništva, ali i onog što smo identificirali kao jako važno, a to je otvaranje mogućnosti besplatnih prekvalifikacija naših građana, otvore nova radna mjesta. Digitalna ekonomija, medijska pismenost i digitalna kultura je kod mladih, ali i kod ostalih izuzetno važna. Da bismo imali mlade ljude koji će moći kritički razmišljati i donositi vrijedne stavove, planiramo napraviti dosta toga u sustavu odgoja i obrazovanja – napomenula je zamjenica gradonačelnika.

Nada se da će projektima kojima će razvijati Koprivnicu u smislu turističke destinacije, odgovoriti na ove izazove pandemije, da će potaknuti i razvoj sporta i rehabilitacije. Misli da Koprivnica ima dobre predispozicije za to i da će uspjeti valorizirati sva ona ulaganja u kulturu i sport koja su bila svih ovih godina.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal kazao je da kao koalicija snažno podržavaju ostvarivost njihovog programa.

Foto: Marko Horvat

– Prošle četiri godine su pokazale da je veliki postotak onoga što smo se dogovorili i obećali, ostvaren ili smo započeli ono što smo obećali. Mislim da je to jedini, ozbiljni i pravi pristup i da to zaslužuje nagradu na ovim izborima i ponovno očekujemo potvrdu našeg mandata. Mislim da nije pravedno i pošteno da se generaciju današnjih mladih i vrijednih ljudi osuđuje da nisu realizirali projekte koje je trebala napraviti moja generacija. Imamo kao primjer sportsku dvoranu Osnovne škole Đuro Ester i školu koja je obećana prije 30 godina na Podolicama. Zato mislim da tim mladim ljudima trebamo dati šansu – istaknuo je Pal.

Dodao je da je važna poruka susjedima u okolnim općinama i gradovima koji gravitiraju u Koprivnici kao jednom centru ove županije.

– Koprivnica će uvijek biti partner za sve njih i jako je važno kako ona funkcionira – zaključio je.

zatvori