Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Predstavljen film ‘Zaboravljena jela Podravine’ koji donosi starinske specijalitete našeg kraja

Film “Zaboravljena jela Podravine” danas je predstavljen na imanju Sunčano selo u Jagnjedovcu.

Kreator projekta “Zaboravljena jela Podravine” Miroslav Mirković, ujedno i degustator raznovrsnih specijaliteta našega kraja, kazao je da su spomenutim filmom htjeli pokazati sve ono što Podravina u gastronomskom smislu ima.

– S time se trebamo ponositi i forsirati u turističkom smislu jer gastronomija u Podravini može privući posjetitelje. U samom filmu prikazali smo većinu općina i turističkih zajednica Podravine, od Koprivnice pa do Đurđevca, i može se vidjeti koliko puno jela ima. To je dugometražni film koji traje oko dva sata gdje se prepliće sve ono što Podravina ima – istaknuo je Mirković.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev napomenula je da je cilj da se jela Podravine ne zaborave.

– Na tome aktivno rade članice i članovi raznih udruga koji si daju puno truda. Sigurna sam da će i ubuduće održavati tu tradiciju i omogućiti da mlade generacije to ne zaborave. Moram spomenuti da jedan dio filma pripada današnjim domaćinima Heleni i Davoru Hećimoviću. Sljedeći film koji ćemo snimati su Zaboravljena jela Prigorja – rekla je Sočev.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je da su se uloženi trud i vrijeme isplatili i da je rezultat sigurno dobar.

– Nadam se da će film biti itekako gledan, ali i neki recepti kopirani. Zaboravljena jela dio su naše tradicije. Nekih jela koje su spremale naše bake, prabake, se sjetimo, a nekih više i ne, ali zato je važno očuvati tradiciju i da se ta jela ne zaborave. Bilo bi lijepo i da naši mlađi naraštaji znaju za ta jela, a ona možda i unaprijede turističku ponudu naše županije. Moramo se pohvaliti da imamo i neka jela koja su proglašena kulturnom nematerijalnom baštinom kao “Bregovska pita”, “Pogača z oreji”, “Podravska mazanica”. Sigurno će nakon tog filma još neka jela to moći postati – rekao je Ljubić.

 

 

zatvori