Odred izviđača Kamengrad koprivnička je udruga koja ove godine slavi svoj 30. rođendan. Iako su njihove aktivnosti primarno vezane uz prirodu, članovi udruge pobrinuli su se da okruglu obljetnicu proslave u urbanom, šumskom, a zbog utjecaja pandemije, i u virtualnom okruženju.

Renato Sremec, predsjednik odreda, govori kako su pripreme bile opsežne, ali i zabavne.

– Dosta smo se potrudili, htjeli smo da obilježavanje povodom okrugle obljetnice bude zanimljivo i da bude u ugodnom društvu uz naše izviđačke prijatelje s kojima najviše surađujemo. Pozvali smo izviđače iz regije Sjever, vanjske prijatelje iz Zagreba te našeg gradonačelnika i župana koji su nam podrška. Pravu proslavu smo nažalost morali odgoditi zbog pandemije, a svečanu skupštinu smo odlučili napraviti online putem aplikacije ZOOM koja se na kraju pokazala super, baš nam je bilo dobro. Realizaciju proslave planiramo napraviti čim to prilike dozvole – ističe.

Po pitanju konkretnih aktivnosti koje je odred proveo povodom proslave, Sremec nastavlja kako ih je bilo nekoliko.

– Postavili smo u izlogu knjižnice fotografije kroz koje smo prikazali tri desetljeća našeg djelovanja, na Zrinskom trgu smo postavili maketu logorske vatre, a za sve koprivničke školarce smo pripremili kviz o poznavanju života u prirodi i zanimljivo, sudjelovalo je preko 100 sudionika, bilo je baš prihvaćeno – naglašava.

No, aktivnosti odreda ovdje ne staju. Nedavno održana Noć knjige privukla je i brojne mlade željne boravka u prirodi, a prigodan program odreda pokazao se kao pun pogodak.

– Noć knjige je aktivnost u projektu “Čitanje pod zvijezdama”. Cilj nam je bio pokušati spojiti užitak čitanja knjiga s užitkom boravka u prirodi. Napravili smo ga s učenicima Područne škole Srijem gdje smo organizirali čitanje priča izviđačke tematike uz logorsku vatru, a za one koji su željeli čitati u samoći, osigurali smo i mirne kutke u šatorima. Večer smo završili gledanjem filma Knjiga o džungli uz kokice i bilo je super – dodaje.

I ostale godišnje aktivnosti odreda su planirane, a druženja uz zabavu temelj su izviđačkog djelovanja.

– Najznačajniji su nam sastanci patrola kroz koje djeca usvajaju nova saznajna svih vrsta, zatim višednevna aktivnost ljetovanja gdje se naši članovi mogu dobro zabaviti te uz to i dovršiti vještine i izazove koje se provode kroz godinu. Učimo teorijski i praktični dio, a kad odemo na more ili u neki šumski logor, tamo imamo više vremena za primjenu naučenog. Spomenimo i aktivnost koja je zanimljiva našim sugrađanima, a zovemo ju Šatorijada. Putem nje želimo predočiti naš način života svim zainteresiranim sugrađanima i njihovoj djeci koja do sad nisu imala priliku, a željeli bi provesti noć pod šatorom. Organiziramo ju svake godine kod nas na Bašći. Spomenimo i da tradicionalno već 29 godina donosimo Betlehemsko svjetlo u naš grad i naše župe – priča.

Izviđačima je najvažnija povezanost s prirodom, a na brojnim izletima usvojene vještine mogu primijeniti u praksi.

– Svaki odlazak u prirodu planiramo. Dan u prirodi prolazi uz druženje i odrađivanje prethodno planiranih i razrađenih detalja – vježbaju se naučene vještine na sastancima poput podizanja šatora ili procjene rizika na izletima. To obavezno radimo jer moramo uzeti u obzir, primjerice, ako se nalazimo ispred mosta koji vodi preko potoka, moramo znati što bi se sve moglo desiti prilikom prelaska. Kretanje u prirodi, paljenje vatre, orijentacijski zadaci, razne igre i slično još su neke aktivnosti. Nije nam dosadno, lijepi su nam izleti – govori.

Stjecanje primjenjivih vještina, znanja i iskustava potrebnih za daljnji razvoj mladih glavne su misije odreda.

– Kroz naš program organiziran stjecanjem i primjenom znanja, vještina, iskustava pa i ispunjavanjem razrađenih obrazovnih ciljeva prilagođenoj starosnoj dobi pokušavamo izgraditi mlade da se što bolje snađu u budućim samostalnim životima te da postanu kvalitetni i odgovorni građani – otkriva.

Zbog tehnoloških trendova i suvremenog načina života koji nije prijateljski nastrojen prema prirodi, Renato napominje kako odred izviđača bilježi trend pada članova.

– U početku, 1991. godine nas je bilo dvjestotinjak, dok se današnji broj zbog utjecaja tehnologije, načina života i svega sveo na 50-tak – tvrdi i dodaje kako je na čelu odreda od 2004. godine, a nakon prerane smrti osnivača Miroslava Sorina Mikija.

Ipak, prirodu je djeci i danas važno predstaviti kao nešto pozitivno, ali i zabavno.

– S tim se borimo, najteže je napraviti prvi korak i krenuti. Djeci je danas čudno ići u šumu, ali mi napravimo prezentacije svake godine po osnovnim školama pa djeca dođu i vide sviđa li im se to ili ne – objašnjava.

Pandemija je utjecala na sve nas, no članovi odreda pobrinuli su se da kombinacijom prirode i tehnologije nastave rad.

– Pošto je naš rad vezan uz prirodu i na otvorenom, osim u zimskim mjesecima kad smo imali online sastanke, već s prvom pojavom stabilnijeg i toplijeg vremena počeli smo radom na otvorenom. To je bilo moguće provesti jer u našem načinu rada gdje se radi s patrolama koje se sastoje od pet ili šest članova, mogli smo napraviti sastanke zajedno, uz poštovanje mjera, naravno. Nismo se nažalost mogli nalaziti u kući, ali bili smo vezani online. Prirodno preko interneta – govori kroz šalu.

Dodajmo da se odredu može priključiti bilo tko, važna je samo želja i ljubav prema zelenilu.

– Odredu se može priključiti bilo tko iz bilo koje dobne skupine dolaskom u naše prostorije u vrijeme sastanaka subotom. Prethodni testovi i znanja, naravno, nisu potrebni, a ako član želi biti voditelj patrole, onda mora proći naobrazbu Saveza izviđača Hrvatske kako bi ostvario dozvolu i licencu za rad s mladima. Izvolite doći – zaključuje.