Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Predsjednik izviđača Renato Sremec: Pomažemo izgraditi mlade kako bi se što bolje snašli u budućnosti

Odred izviđača Kamengrad koprivnička je udruga koja ove godine slavi svoj 30. rođendan. Iako su njihove aktivnosti primarno vezane uz prirodu, članovi udruge pobrinuli su se da okruglu obljetnicu proslave u urbanom, šumskom, a zbog utjecaja pandemije, i u virtualnom okruženju.

Renato Sremec, predsjednik odreda, govori kako su pripreme bile opsežne, ali i zabavne.

– Dosta smo se potrudili, htjeli smo da obilježavanje povodom okrugle obljetnice bude zanimljivo i da bude u ugodnom društvu uz naše izviđačke prijatelje s kojima najviše surađujemo. Pozvali smo izviđače iz regije Sjever, vanjske prijatelje iz Zagreba te našeg gradonačelnika i župana koji su nam podrška. Pravu proslavu smo nažalost morali odgoditi zbog pandemije, a svečanu skupštinu smo odlučili napraviti online putem aplikacije ZOOM koja se na kraju pokazala super, baš nam je bilo dobro. Realizaciju proslave planiramo napraviti čim to prilike dozvole – ističe.

Po pitanju konkretnih aktivnosti koje je odred proveo povodom proslave, Sremec nastavlja kako ih je bilo nekoliko.

– Postavili smo u izlogu knjižnice fotografije kroz koje smo prikazali tri desetljeća našeg djelovanja, na Zrinskom trgu smo postavili maketu logorske vatre, a za sve koprivničke školarce smo pripremili kviz o poznavanju života u prirodi i zanimljivo, sudjelovalo je preko 100 sudionika, bilo je baš prihvaćeno – naglašava.

No, aktivnosti odreda ovdje ne staju. Nedavno održana Noć knjige privukla je i brojne mlade željne boravka u prirodi, a prigodan program odreda pokazao se kao pun pogodak.

– Noć knjige je aktivnost u projektu “Čitanje pod zvijezdama”. Cilj nam je bio pokušati spojiti užitak čitanja knjiga s užitkom boravka u prirodi. Napravili smo ga s učenicima Područne škole Srijem gdje smo organizirali čitanje priča izviđačke tematike uz logorsku vatru, a za one koji su željeli čitati u samoći, osigurali smo i mirne kutke u šatorima. Večer smo završili gledanjem filma Knjiga o džungli uz kokice i bilo je super – dodaje.

I ostale godišnje aktivnosti odreda su planirane, a druženja uz zabavu temelj su izviđačkog djelovanja.

– Najznačajniji su nam sastanci patrola kroz koje djeca usvajaju nova saznajna svih vrsta, zatim višednevna aktivnost ljetovanja gdje se naši članovi mogu dobro zabaviti te uz to i dovršiti vještine i izazove koje se provode kroz godinu. Učimo teorijski i praktični dio, a kad odemo na more ili u neki šumski logor, tamo imamo više vremena za primjenu naučenog. Spomenimo i aktivnost koja je zanimljiva našim sugrađanima, a zovemo ju Šatorijada. Putem nje želimo predočiti naš način života svim zainteresiranim sugrađanima i njihovoj djeci koja do sad nisu imala priliku, a željeli bi provesti noć pod šatorom. Organiziramo ju svake godine kod nas na Bašći. Spomenimo i da tradicionalno već 29 godina donosimo Betlehemsko svjetlo u naš grad i naše župe – priča.

Izviđačima je najvažnija povezanost s prirodom, a na brojnim izletima usvojene vještine mogu primijeniti u praksi.

– Svaki odlazak u prirodu planiramo. Dan u prirodi prolazi uz druženje i odrađivanje prethodno planiranih i razrađenih detalja – vježbaju se naučene vještine na sastancima poput podizanja šatora ili procjene rizika na izletima. To obavezno radimo jer moramo uzeti u obzir, primjerice, ako se nalazimo ispred mosta koji vodi preko potoka, moramo znati što bi se sve moglo desiti prilikom prelaska. Kretanje u prirodi, paljenje vatre, orijentacijski zadaci, razne igre i slično još su neke aktivnosti. Nije nam dosadno, lijepi su nam izleti – govori.

Stjecanje primjenjivih vještina, znanja i iskustava potrebnih za daljnji razvoj mladih glavne su misije odreda.

– Kroz naš program organiziran stjecanjem i primjenom znanja, vještina, iskustava pa i ispunjavanjem razrađenih obrazovnih ciljeva prilagođenoj starosnoj dobi pokušavamo izgraditi mlade da se što bolje snađu u budućim samostalnim životima te da postanu kvalitetni i odgovorni građani – otkriva.

Zbog tehnoloških trendova i suvremenog načina života koji nije prijateljski nastrojen prema prirodi, Renato napominje kako odred izviđača bilježi trend pada članova.

– U početku, 1991. godine nas je bilo dvjestotinjak, dok se današnji broj zbog utjecaja tehnologije, načina života i svega sveo na 50-tak – tvrdi i dodaje kako je na čelu odreda od 2004. godine, a nakon prerane smrti osnivača Miroslava Sorina Mikija.

Ipak, prirodu je djeci i danas važno predstaviti kao nešto pozitivno, ali i zabavno.

– S tim se borimo, najteže je napraviti prvi korak i krenuti. Djeci je danas čudno ići u šumu, ali mi napravimo prezentacije svake godine po osnovnim školama pa djeca dođu i vide sviđa li im se to ili ne – objašnjava.

Pandemija je utjecala na sve nas, no članovi odreda pobrinuli su se da kombinacijom prirode i tehnologije nastave rad.

– Pošto je naš rad vezan uz prirodu i na otvorenom, osim u zimskim mjesecima kad smo imali online sastanke, već s prvom pojavom stabilnijeg i toplijeg vremena počeli smo radom na otvorenom. To je bilo moguće provesti jer u našem načinu rada gdje se radi s patrolama koje se sastoje od pet ili šest članova, mogli smo napraviti sastanke zajedno, uz poštovanje mjera, naravno. Nismo se nažalost mogli nalaziti u kući, ali bili smo vezani online. Prirodno preko interneta – govori kroz šalu.

Dodajmo da se odredu može priključiti bilo tko, važna je samo želja i ljubav prema zelenilu.

– Odredu se može priključiti bilo tko iz bilo koje dobne skupine dolaskom u naše prostorije u vrijeme sastanaka subotom. Prethodni testovi i znanja, naravno, nisu potrebni, a ako član želi biti voditelj patrole, onda mora proći naobrazbu Saveza izviđača Hrvatske kako bi ostvario dozvolu i licencu za rad s mladima. Izvolite doći – zaključuje.

zatvori