Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO: POTPISAN UGOVOR O GRADNJI Obrtnička škola Koprivnica novo bi ruho trebala dobiti na proljeće

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji Obrtničke škole Koprivnica trebali bi biti gotovi u roku 10 mjeseci i 10 dana.

Rekao je to prilikom potpisivanja ugovora o gradnji Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika, tvrtke zadužene za radove rekonstrukcije.

– Danas smo potpisali ugovor vrijedan 19,7 milijuna kuna neto. Radimo dogradnju aneksa, odnosno na postojećih 10.000 kvadratnih metara dograđujemo oko 2.000 kvadratnih metara za oko 300 učenika. U prizemlju će biti laboratoriji i drugi pomoćni objekti, a u etažama najvećim dijelom učionice. Objekt je klasična armirano-betonska konstrukcija s toplinskim izolacijama te sa svim potrebnim da bi imala energetski razred A+ – kazao je Habijanec.

Po pitanju konkretnih troškova, koprivničko-križevački župan Darko Koren objasnio je kako je riječ o značajnom ulaganju, a cijena radova rasla je s potrebama.

– Ovaj projekt će u konačnici biti vrijedan, usudim se reći, najmanje 70 milijuna kuna, iako smo ga deklarirali kao dva puta po 30. Za sam Centar kompetencija su osigurana sredstva vanjskih izvora, međutim zbog okolnosti poskupljenja određenih radova i određenih neprihvatljivih troškova projekta, to će biti najmanje 70 milijuna kuna – istaknuo je.

U ime domaćina, odnosno Obrtničke škole Koprivnica potpisivanju je prisustvovao ravnatelj Zlatko Martić koji je izrazio zadovoljstvo projektom.

– Ostvaruje se naš san, a to je da Obrtnička škola Koprivnica dobije svoj novi prostor. Svakim potpisivanjem ugovora smo jedan korak bliže tom našem snu, a danas mogu kazati da smo korak do ostvarenja sna jer danas potpisujemo ugovor o građenju. To je jedan od najznačajnijih dijelova uspostave našeg Centra bez kojega nema ni svih drugih aktivnosti. U novom prostoru će naši učenici i djelatnici moći pokazati još više, a znamo dobro da imamo izvrsne nastavnike i profesore te odličnu djecu – naglasio je te zahvalio čelnicima Županije, projektnom timu te PORA-i.

Voditelj projektnog tima Darko Masnec dodao je kako je građevinska dozvola tek kruna prije odrađenih poslova izrade projektne dokumentacije.

– Imat ćemo jedan prostor u kojem će se djeca moći obrazovati na suvremen način sa suvremenim metodama na suvremenim strojevima i opremi koja će biti adekvatna onoj koji imaju i poduzetnici kod kojih će se kasnije zaposliti. To će biti jedan zalog i jamstvo da djeca koja izađu iz ovih prostora kao završeni učenici mogu osigurati radno mjesto, naći posao i osigurati svoju egzistenciju. Puno ćemo uložiti i u edukaciju nastavnika jer bez dobrih nastavnika nema niti dobrih učenika, to će biti u drugom projektu – kazao je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić pritom je spomenuo kako je dogradnja škole dio šire slike obrazovno-gospodarskog razvoja.

– Ovo je nastavak nečega što je zamišljeno za ovaj dio grada. Mislim da će jako puno značiti za obrazovni, ali i za gospodarski sektor. Nastavno na dvoranu Osnovne škole Đuro Ester, idemo i u rekonstrukciju našeg takozvanog “školaka”. To nam jako puno znači i zbog potrebe za ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu, ali i potrebe za ulaganjem u nove kompetencije i nova znanja koja su potrebna da bi naše gospodarstvo išlo naprijed. Mislim da je ovo jedna dobra početna točka – zaključio je.

zatvori