Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO: MUSICORUM ISPUNIO OČEKIVANJA Adrian Seleš: U ovome svi uživamo, radimo, družimo se

Koprivnička Umjetnička škola Fortunat Pintarić proteklog je vikenda bila domaćin seminara pod nazivom “Musicorum masterweek 2”.

Seminar koji je okupio polaznike iz različitih dijelova Hrvatske organiziran je u suradnji s mentorima iz Glazbenog centra Musicorum.

– U ovo neizvjesno vrijeme u kojem se borimo s pandemijom teško je uopće bilo što predvidjeti, a kamoli organizirati s nekim datumom. U prosincu smo jednostavno morali odgoditi seminar i kompletne online prijave bez obzira na to što je 80 posto mjesta bilo popunjeno. U veljači smo nekako bili skeptični hoćemo li seminar održati ove školske godine ili ćemo ga u potpunosti prebaciti na drugu godinu kao što je bio slučaj s našim prvim Komornim natjecanjem ‘MUSICORUM_fest 2021’. Odlučili smo se za datum u svibnju, očekivali smo ljepše vrijeme i bolju situaciju – rekao je Filip Klauček, predsjednik Glazbenog centra Musicorum i organizator seminara.

Dodao je da su nekako sve dobro predvidjeli te su sve uspješno i realizirali.

– Jedina razlika bila je ta da smo kreirali nekoliko grupa zbog situacije, a ono još važnije, proširili smo kapacitete polaznika po mentoru te dodali novi smjer polaganja instrumenta flaute koju smo povjerili našoj novoj članici u Glazbenom centru Musicorum – samostalnoj i svestranoj umjetnici Niki Bauman koja trenutno živi i radi u Beču. Cilj nam je uvođenje novih smjerova i širenje kapaciteta polaznika, a razmatramo i mogućnost da se seminar odvija tijekom više dana. Zanimljiva je činjenica da su polaznici prvog izdanja seminara 2019. godine prepoznali kvalitetu i vratili su nam se ove godine, naravno uz nove polaznike – zaključio je.

Na seminaru su sudjelovala 33 polaznika iz Koprivnice, Virja, Đurđevca, Ludbrega i Varaždina dok su za nastavu bili zaduženi Antonio Rumenović, Vojkan Jocić, Marko Malivuk Jovanović, Laura Malovac, Nika Bauman i Filip Klauček.

Jedan od polaznika seminara bio je i učenik i maturant srednjeg glazbenog obrazovanja Umjetničke škole Fortunat Pintarić na smjeru saksofona Adrian Seleš koji je istaknuo da mu se svidjelo što su uz program koji rade i u školi, obuhvatili i improvizaciju u jazzu i bluesu.

– Zabavno je bilo i na kreativnom solfeggiu gdje sam napisao kratku skladbu za saksofon uz pratnju glasovira te rad u glazbenom programu Sibelius na kojem smo sve napisano na papir učili prebaciti u muzički program. Jako mi je žao što seminar ne traje duže, iako je ponekad naporno, to se ne osjeti kada uživamo s nastavnicima i kolegama polaznicima. Veselim se trećem izdanju ovog seminara, novim poznanstvima i novim izazovima u umijeću sviranja jer ovo je nešto u čemu svi uživamo, radimo, družimo se – što nam iznimno fali u ovo vrijeme – objasnio je.

zatvori