Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivnički boksač, trener i izbornik Dražen Kuhar: Imamo izuzetne sportaše koji nastupaju diljem svijeta

Odlične vijesti pristižu iz Boksačkog kluba David – Koprivničanac Karlo Kuhar novi je državni prvak u kategoriji 50 kilograma.

Karla je trenirao i pripremao Dražen Kuhar, osnivač i trener uspješnog koprivničkog kluba.

Kuhar po pitanju uspjeha na državnom prvenstvu nije mogao prikriti zadovoljstvo.

– Nije bilo lako postati državnim prvakom, Karlo je prošle godine pokazivao izuzetne rezultate, no nažalost, za njega nije bilo državnog prvenstva zbog pandemije, a ove godine se ono ipak odvijalo i pokazalo se da je Karlo stvarno dobar sportaš koji bi ove godine čak mogao nastupiti i na europskom prvenstvu u Gruziji – govori.

Nastavlja kako je sa svim sportašima radio jednako, no prilikom nedavnih priprema Karlu je ipak posvetio malo više pažnje.

– Radili smo sa svima jednako od prvog mjeseca, a riječ je samo o kategoriziranim sportašima koji smiju trenirati. Više sam se njemu posvetio za preddržavno natjecanje. Mjesec dana prije radili smo malo više, intenzivnije i više smo se fokusirali jedan na drugoga, a rezultat je tu – dodaje.

Osim što je trener u boksačkom klubu, Kuhar je u nekoliko navrata bio i izbornik Hrvatske reprezentacije u boksu za više uzrasta.

– Bio sam više puta izbornik – za mlađe uzraste, za kadete i za juniore. Odlazili smo na europska prvenstva gdje smo dobili i medalje, čak i više njih – tri brončane medalje smo imali samo iz Koprivnice, ali i iz drugih klubova koje sam vodio kao izbornik reprezentacije. Tu se prepoznaje moj rad i moja kvaliteta. Veliki je to posao i obaveza, morate raditi treninge, pripreme i odlaziti na međunarodne turnire gdje bi se postizala kvaliteta za velika takmičenja, poput europskih i svjetskih – ističe.

Snimio Valentino Štefanek.

Trenutno je izbornik mlađe seniorske reprezentacije Hrvatske, a s kojom je nastupao i na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

– Nedavno sam postao izbornik mlađih seniora, to su dečki od 18 i 19 godina. Imali smo izuzetne rezultate kao klub na državnom prvenstvu, u super teškoj kategoriju imamo Andriju Lončara koji je državni prvak te Bornu Lončarića koji je također državni prvak do 91 kilograma u teškoj kategoriji. On je postigao sedam titula državnog prvaka te tri brončane medalje s europskog prvenstva, a sada nažalost na svjetskom prvenstvu nismo mogli doći do medalje zbog samih priprema. Imali smo prekratki period priprema s obzirom na to da smo prošle godine bili dosta zatvoreni i nismo mogli vježbati, a vani nas nekad nije poslužilo ni vrijeme. Nismo mogli trenirati – napominje.

Domaće boje na svjetskoj je razini uz Bornu branilo još pet domaćih boksača.

– To su sve jako kvalitetni dečki iz cijele Hrvatske. Čak smo imali i superteškaša koji je imao dvije prekrasne pobjede nad Španjolcem i Moldavcem, ali za samu medalju od Kubanca je izgubio. Vodio se jako težak meč, sudačka odluka bila je tri naprema dva, a moglo je ići i na jednu i na drugu stranu. Kvaliteta se vidjela, ali falilo nam je zajedničko druženje i treninzi – otkriva.

I sam Kuhar stekao je bogato boksačko iskustvo. Boksao je za švicarsku reprezentaciju, a po povratku u Hrvatsku osnovao je klub. Počeci su, govori, bili teški.

– Od samog početka bili su vrlo teški uvjeti, nismo imali ni ring, ni vreće, ništa nismo imali. Danas imamo ring, i veliki i mali, no ne radimo u našem prostoru gdje bismo mogli odvojiti male i velike natjecatelje. Znamo da su djeca zaigrana i znaju smetati velikima, a veliki njima. I danas gubimo malo kvalitete na tome dijelu, ali trudimo se biti dobri i pomagati jedni drugima. Kako je bilo prije, danas se ipak osjeti više kvalitete, više medalja i više svega – objašnjava.

Klub trenutno broji 40-ak članova, a Kuhar napominje kako je taj broj u padu zbog pandemije. No, uspješni boksači, ali i boksačice opravdavaju status uspješnog kluba.

– Cura ima čak koliko i dečki. Imali smo izuzetne rezultate s curama koje su odlazile na europska prvenstva prije par godina. Sada se pojavilo pet novih cura koje stvarno grizu i koje će ići na državno prvenstvo u rujnu. Te cure su već dva puta bile državne prvakinje – prošle godine u Splitu, a ove godine bi trebale ponoviti rezultat na Velesajmu u Zagrebu. Smatram da bi cure trebale ići i kasnije na europsko prvenstvo, ako će se održati. Imamo kvalitetne cure, stvarno su vrhunske, čak nekad bolje i od dečki – izdvaja.

Snimio Valentino Štefanek.

Osim što je utjecala na broj članova, pandemija je promijenila i način na koji funkcioniraju svakodnevni treninzi.

– Svakom članu i natjecatelju koji dolazi na trening moramo mjeriti temperaturu, upisati ga i ponoviti mjerenje temperature nakon treninga. Prije i nakon treninga moramo dezinficirati prostor. Ne smije nas biti više od 10-tak zbog socijalne distance i svaki radi svoje – jedan vreću, jedan sa mnom, a nekad mora biti sparinga gdje su natjecatelji izdvojeni. Otežano je, nije isto kao prije kad smo mogli raditi kako smo htjeli – napominje.

Zbog pandemije pati i motivacija boksača.

– Pad se osjeti jako, čak mogu reći i preko 50 posto. Roditelji se boje pustiti dijete na natjecanje, pustiti ga i u dvoranu da vježba. Osjeti se psihički i fizički pad. Ne možete napraviti onu kvalitetu sporta koju ste imali prije, osjeti se to – dodaje.

Kuhar ističe kako domaći talentirani reprezentativci, nažalost, zbog toga ispaštaju i na svjetskoj razini.

– Kada smo bili na svjetskom prvenstvu pričali smo s drugim trenerima i oni su imali svoje kampove za velike sportaše gdje su živjeli i trenirali. Puno su bolje to razradili od nas, mi se mučimo sami kako možemo, i to je i rezultat tog svjetskog prvenstva. Došli smo do medalje, ali nismo ju uzeli – naglašava.

Ipak, u nadi da dolaze mirnija i sretnija vremena, Kuhar otkriva kako aktivnosti kluba neće stati.

– Karla sada čekaju kvalifikacijski i izborni mečevi da se uopće može otići na europsko prvenstvo. Sve to i puno košta, natjecanje traje 10 dana, svaki dan je vaga i liječnički pregled, puno je tu posla – zaključuje zaposleni trener.

zatvori