Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Koprivničanac Mario Križnjak na WRC-u: Doživjeli smo svjetske razine utrka

Word Rally Championship, javnosti poznatiji kao WRC, svjetsko je prvenstvo u reliju koje je prošlog vikenda održano na cestama diljem središnje Hrvatske.

Prvenstvo je privuklo mnoge ljubitelje automobila, vožnje i utrka, a jedan od prisutnih bio je i Koprivničanac Mario Križnjak.

Mario govori kako kao veliki zaljubljenik u auto-moto sportove nije mogao propustiti utrke, a spektakl svjetskih razmjera bio je samo dodatan poticaj za posjećivanje događaja.

– Bio je to vrhunski spektakl svjetske klase koji je privukao mnoge zaljubljenike oktanskih sportova iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Održavanje ove utrke u Hrvatskoj pružilo nam je mogućnost doživljaja svjetske razine utrka kakve smo do sada pretežno pratili samo na TV-u, uz minimalne troškove – smatra.

Svjetski događaj medijski je dobro popraćen, nastavlja Mario, no doživljaj na stazi uživo je nemjerljiv.

– Na TV-u se uglavnom više vidi jer trkaće automobile najjače klase prati helikopter, dok uživo možete vidjeti samo dio staze, no doživljaj uživo te precizne vožnje, brzina, zvuk i atmosfera navijača uz stazu, neprocjenjiv je. Vrlo je atraktivno vidjeti ih na nekoliko metara od sebe u skoku ili proklizavanju – tvrdi.

Kako bi prvenstvo doživio u potpunosti, Mario je tijekom vikenda posjetio nekoliko značajnijih lokacija održavanja relija.

– Popratio sam ceremonijalni start u četvrtak. Zatim predzadnji brzinac u petak koji se vozio na relaciji Jaškovo – Mali Modruš Potok te zadnji na relaciji Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki. Izuzetan doživljaj bio je voziti se u grupi sudionika relija između spomenuta dva brzinca. Moram istaknuti da su se vozili izuzetno kulturno, u skladu s propisima i ograničenjima čime pružaju odličan primjer ostalim sudionicima u prometu – ističe.

Posebno iskustvo bilo je doživjeti i zadnji dan relija koji je vožen u Kumrovcu i na Sljemenu tijekom nedjelje, a pritom se družiti i s nekoliko koprivničkih trkača i njihovih obitelji koji su zbog ljubav prema utrkama također posjetili prvenstvo, napominje.

Vozačima, ali i posjetiteljima u prilog su išli i vremenski uvjeti koji su bili naklonjeni utrkama.

– Bilo je oblačno uz sitnu kišu samo na ceremonijalnom startu, dok je ostale dane bilo suho – zaključuje Mario te dodaje kako je djelić atmosfere uspio zabilježiti i fotoaparatom.

zatvori