Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO: INVESTICIJA TEŠKA POLA MILIJUNA KUNA Ivanečke udruge na korištenje dobile novoobnovljene prostorije

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Klub tehničke kulture Vector i Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Koprivnički Ivanec danas su i službeno dobile svoje prostorije.

Ključeve novouređenih prostorija predstavnicima udruga predao je Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

– Uređenje danas predanih prostorija trajalo je gotovo godinu dana, a ukupna vrijednost radova iznosila je pola milijuna kuna. Prva faza bila je zatvaranje otvorenih prostora. Početkom godine prijavili smo se na natječaj Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od kojeg smo dobili 100.000 kuna, dok je ostala sredstva osigurala općina – kazao je Švegović.

Načelnik je dodao kako su uređenjem spomenutih prostorija dobili 120 kvadratnih metara, a koje će Općina dodijeliti na dugotrajno korištenje udrugama.

– Svaki od novouređenih prostorija veličine je 40 kvadratnih metara. Udruge će prostore moći koristiti za svoje potrebe, ali i za neke veće događaje – kazao je načelnik.

Gordana Horvat, predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, zahvalila je Općini na čelu s načelnikom Mariom Švegovićem što ih podržava.

– Jedina smo udruga u Podravini koja ima nematerijalno kulturno dobro takvog tipa. Jako nam je važno da nakon 92 godine po prvi put imamo svoj prostor. Do sada nismo imali prostorije ni za čuvanje naših nošnji, ali ni za druženja i susrete. Imamo jako puno radionica koje se održavaju te imamo određene projekte koje radimo s ministarstvom te europske projekte. Sada napokon imamo svoj prostor u kojem ćemo moći prezentirati svoj rad, ali i boraviti – kazala je predsjednica.

Dodala je da su do sada bili smješteni privremeno u prostorijama Općine.

– Sada više nismo ovisni ni o kome, tako da nam je ovaj prostor bio neophodan. Samo društvo broji više od 100 članova koji će sada napokon ima svoj prostor – kazala je Horvat te istaknula da već u planu imaju prve radionice.

Rade Prosenjak, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Koprivnički Ivanec, istaknuo je zadovoljstvo dobivenim prostorom.

– Dosad smo imali jedan mali prostor od 12 kvadrata. Zahvaljujući načelniku i vijeću dobili smo reprezentativan prostor koji će služiti druženju branitelja i njihovih obitelji – zaključio je Prosenjak.

zatvori