Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Frizerka Ivana Vincek izradila je drugu najbolju kreaciju Europe

Dugogodišnja frizerka Ivana Vincek koja živi u Molvama na nedavno održanom europskom prvenstvu u frizerstvu ostvarila je uspjeh kojim se malo tko može pohvaliti – njena kreacija od kose druga je najbolja europska kreacija u fantasy stilu.

Nakon značajnog uspjeha Vincek nije mogla sakriti zadovoljstvo.

– Divan je to osjećaj i velika potvrda bezuvjetnog davanja sebe u ono što volim i radim, a da je to struka prepoznala daje dodatnu motivaciju za napraviti korak više od običnog rada u salonu – govori.

Nastavlja kako je ovogodišnje izdanje prvenstva održano virtualnim putem, a zbog čega su i tehnički detalji prijave bili posebni.

– Za kvalifikaciju na prvenstvo ovakvog tipa ovaj puta je bilo dovoljno imati entuzijazma i ljubavi prema onome što radiš. Sam proces prijave je bio online, gdje je bilo potrebno ispuniti prijavnicu s općim podacima natjecatelja i odabrati jednu od kategorija. Na biranje je bilo ukupno 24 kategorija. Nakon prijave bilo je nužno uplatiti kotizaciju za sudjelovanje. Rad je trebalo prijaviti do sredine ožujka kod promotora natjecanja, u ovom slučaju OMC Hairworlda u New Yorku. Radovi su formalno ocjenjivani sredinom travnja, a sve do 9. svibnja se čekalo proglašenje koje smo mogli pratiti uživo na stranici OMC Hairworlda – objašnjava.

Virtualnost je, dodaje Vincek, u ovom slučaju olakšala proces izrade kreacije, no i ostali troškovi bili su manji.

– Po mojem mišljenu virtualnost je definitivno olakšala nama natjecateljima okolnosti, jer smo u udobnosti svojega salona mogli odraditi sve. To je rezultiralo manjim stresom, ali i manjim financijskim troškom jer nismo morali plaćati putovanje, smještaj ili boravak u nekom od europskih gradova gdje bi se takvo natjecanje održavalo da nije bilo virtualno – ističe.

Ustupila Ivana Vincek.

Po pitanju samih priprema za prvenstvo, one ovise o kategoriji natjecanja. Uzevši u obzir da se natjecala u kategoriji fantasy stila, priprema kreacije zahtijevala je niz predradnji.

– Gotovo cijela kreacija se radi van modela, možemo reći praktički na stolu. Za početak trebamo imati ideju i viziju te dovoljno kose za izradu umetaka. Ako krećemo od same odrezane kose, treba je prvo srediti. Isprva se kosa lijepi da bi ju mogli uopće prati, izbjeljivati i bojati na boje koje smo namijenili za kreaciju. Tek kad imamo obojenu kosu kreće se u obradu kose geliranjem, upeglavanjem i pletenjem, odnosno pripremom elemenata kreacije. Kad su nam svi elementi spremni tek onda dolazi najzanimljiviji dio, a to je sklapanje i izvedba kreacije na glavu lutke ili modela. Ponekad je za jednu kreaciju potrebno nekoliko mjeseci da bi se ona završila. Ja sam konkretno ovu svoju odradila u mjesec i pol intenzivnog rada, uglavnom nakon radnog vremena u salonu – dodaje.

Vrhunac priprema je održavanje samog natjecanja, a koje je također održano u izmijenjenom obliku.

– Virtualno natjecanje zahtijevalo je slanje samo dvije fotografije gotovog uratka što je bilo dosta zahtjevno, jer se sa samo dvije fotografije morao dočarati cjelokupan dojam. Što se tiče ocjenjivanja pažnja se davala na to da fotografije nisu fotošopirane – to bi značilo direktnu diskvalifikaciju, a sve ostalo kod ocjenjivanja je isto kao i na uobičajenom natjecanju – boduje se prema tehničkoj izvedbi – tvrdi.

Vincek smatra kako je nagrada na ovakvom prvenstvu pokazatelj iskustva, prakse i znanja, ali i umjetnosti, posebice u kategoriji fantasy stila. Upravo zato postoje i razlike između izrade svakodnevnih frizura u odnosu na kreaciju predstavljenu na natjecanju.

– Natjecateljska kategorija fantasy stila, koja se u frizerskom svijetu smatra krunom frizerstva, spada u umjetničku kategoriju. Iz nje se očitavaju svi elementi iz ostalih kategorija – to je kao da ste sve kategorije stavili u jednu – smatra.

Snimio Valentino Štefanek.

Otkriva i kako kreacije slične predstavljenoj na prvenstvu nećemo viđati u gradu, no ona ipak može poslužiti kao nadahnuće za nove radove.

– Po gradu sigurno nećete vidjeti ovakve frizure jer sama frizura odnosno kreacija nije baš nešto za svaki dan. Ona u principu nije nosiva po gradu, već se radi isključivo za evente, natjecanja i revije gdje je prisutna struka koja to prepoznaje. No, iz kreacije se mogu uzeti neki elementi kao što su kolorit ili dijelovi iz tehničke izvedbe koji se mogu kombinirati u nekoj nosivoj varijanti, a koju onda možete vidjeti u gradu – govori.

Osim što je aktivna na natjecanjima, Vincek je i vlasnica frizerskog salona. Na pitanje o djelatnostima frizerstva usred pandemije, odgovara kako se ono promijenilo onoliko koliko smo to sami dozvolili.

– Tražila se eventualno usluga manje glede svečanih frizura, a ostalo se sve radi možda u nešto malo rjeđem kontinuitetu od prijašnjeg. Sve u svemu ljepota i uređivanje za žene, a sada sve više i za muškarce bila je neka vrsta terapije – bilo da se radi samo o pranju kose kod frizera, a da ne govorimo o ostalim uslugama – otkriva.

Na kraju, Vincek je otkrila i koji su joj daljnji planovi.

– Planiram prigrliti svaki izazov koji može donijeti uspjeh – od više klijentica koje bi voljele biti drugačije od drugih pa sve do edukativnog rada s mladim frizerima, kao i potencijalne suradnje s frizerskim brendovima prema zainteresiranosti – zaključuje.

zatvori