Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: FINALISTICA NAJLJEPŠE MAME Marina Džinić: Majke pokazuju da ljepota žene ne prestaje s godinama, obavezama i zdravstvenim poteškoćama

“Najljepša mama Hrvatske” natjecanje je koje se godinama tradicionalno održava diljem Hrvatske, a u ovogodišnjem finalu našla se i Koprivničanka Marina Džinić, 39-godišnja mama petogodišnjeg Jana i 10-godišnje Veronike.

Za natjecanje je saznala od kolegice s posla, a do tada nije ni znala da takvo nešto postoji, niti je imala vlastiti Facebook profil.

– Moram priznati da na prvu sugestiju kolegice da se prijavim za izbor nisam pokazivala interes, jer je to za mene bilo nešto novo i nepoznato, a nisam nikad sudjelovala na izborima ljepote i mislila sam zašto bih onda sada krenula u takvo nešto. Međutim, veliki poticaj je došao i od ostalih kolegica s posla te članova uže obitelji koji su se već vidjeli sa mnom u Šibeniku u finalu. Zatim sam se počela raspitivati o pravilima sudjelovanja, popunila prijavnicu i poslala ju sa svojim fotografijama te počela gledati na taj izbor kao na igru i druženje – kaže Marina.

Dodaje kako je prijava bila skromna i tajna, no nakon prolaska u finale vijest o sudjelovanju ipak se proširila.

– Znale su kolegice s posla, članovi uže obitelji te svega nekoliko prijatelja i prijateljica koji su mi od samog početka pružili veliku podršku i pokazali da vjeruju u mene. Kad sam prošla u finale i kad su mediji objavili tko su finalistice, mnogi su tek tada po prvi puta saznali da sam se uopće i prijavila. Reakcije su bile takve da smo ja, ali i članovi moje obitelji primili puno poziva, poruka, čestitki i upita za mogućnost glasovanja – nastavlja i napominje da su sve reakcije bile pozitivne.

Snimio Tomislav Matijašić.

Na pitanja o samom početnom castingu, koji se zbog pandemije održavao u virtualnom obliku, Marina odgovora kako je on ispunio sva njena očekivanja.

– Virtualni casting bio je prilika da se po prvi put upoznam s natjecateljicama preko ZOOM aplikacije. Naravno, njemu je prethodila lagana trema jer je žiri pripremio pitanja za svaku od nas. Na kraju je sve prošlo u najboljem redu zahvaljujući organizatoricama i članovima žirija koji su odradili svoj posao na razini bez presinga – priznaje.

Kao virtualni casting, i finale izbora koje će se održati 2. svibnja u Šibeniku iziskuje određenu količinu pripreme, no pojedinosti natjecanja već su poznate.

– Naše predstavljanje sastojat će se od dva ključna izlaska; prvi je s casual odjećom u majici organizatora i vlastitim hlačama, dok je drugi predstavljanje vještine u odjeći kako želimo. Vještina koju ću predstaviti je stavljanje forkufa na završni dio žljeba, a nadam se da će i stručni žiri prepoznati jedinstvenost takvog predstavljanja – kroz šalu napominje i dodaje kako je dio predstavljanja i fotografiranje za medije u svečanoj haljini.

Snimio Tomislav Matijašić.

Pobjeda sa sobom donosi titulu najljepše mame, no Marina smatra kako izgled ipak nije presudna kategorija.

– Svaka majka je posebno lijepa i najljepša je svome djetetu i svojoj obitelji. Ovo nije natjecanje u kojem izgled ima presudnu ulogu, već “ono nešto” što ta osoba ima i može svojom prisutnošću na neki način istaknuti drugima, a da oni to i prepoznaju. To može biti spontanost, iskrenost i snalažljivost – nastavlja.

“Ono nešto” posjeduje i Marina.

– Moja posebnost proizlazi iz okruženja ljudi s kojima se družim, a posebice moje obitelji bez kojih ne bi mogla istaknuti to što me čini posebnom, a to je prvenstveno majčinstvo, a zatim duhovitost, smisao za humor i iskrenost – ističe.

Ulazak u finale Marini već predstavlja svojevrsnu pobjedu, no tvrdi kako ovim pojavljivanjem može poslati poruku široj ženskoj publici.

– Od finala očekujem dobar provod, upoznavanje novih ljudi, stjecanje novih prijateljstava i preuzimanje jedne od lenti. Iako za mene dolazak u finale već puno znači, upoznala sam nove majke, pomaknula granice vlastitog razmišljanja i stekla veće samopouzdanje. Vjerujem da su prolaskom kolegice Ines i mene u finale majke s našeg područja saznale za izbor, a bilo bi mi drago da na sljedećem izboru to bude jedan od razloga da se više majki prijavi iz naše okolice – poručuje.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ovakvo natjecanje može doprinijeti i pozitivnoj slici majke, ali i žene u društvu, smatra Marina.

– Status žene se promijenio u društvu, no njena uloga u obitelji, briga o djeci i teret kućanskih poslova i dalje je ostao. Kroz ovaj izbor majke mogu biti uzor i pokazati da ljepota žene ne prestaje s godinama, obavezama i zdravstvenim poteškoćama s kojima se one moraju nositi kao majke. Svi dobro znamo citat: Majka, žena, kraljica! – izjavljuje.

Iako natjecanje trenutno zaokuplja njenu pažnju, obitelj uvijek stavlja na prvo mjesto.

– Uvijek gledam da su djeca na prvom mjestu i da slobodno vrijeme koje imamo provedemo u lijepom druženju, bilo da je to igranje neke društvene igre, odlazak na bazene, šetnja prirodom, vožnja biciklom ili slično. Naravno, pomoć bake i djeda još uvijek koristim i drago mi je da mogu i hoću pomoći – ističe.

Svjedoci smo promjena koje je pandemija ostavila na sve nas, a uvelike je promijenila i obiteljski suživot te roditeljske obaveze.

– Novonastala situacija koju je prouzročila pandemija koronavirusa sve je iznenadila i mislim da se još mnogi nisu pomirili sa stvarnošću. Stalne preporuke i ograničenja koja su nam nametnuta ne utječu zdravo ni na nas odrasle, a kamoli na djecu. Otkazani treninzi, smanjena druženja i online nastava samo potiču zatvaranje čovjeka i djece u sebe te veće korištenje računalne tehnologije. Biti pametan u smislu davanja dobrih savjeta uz pravdanje istih predstavlja veliki zahvat za roditelje pred djecom u ovo vrijeme – smatra.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dok djeca ostaju kod kuće te školske obaveze izvršavaju na daljinu, Marina svoj posao ipak mora raditi uživo, no pronalazi balans između privatnog i poslovnog života.

– Budući da radim u Općini u Molvama kao viša savjetnica za računovodstvo i financije, svaki dan putujem na posao. Prednost je ta što radim uvijek ujutro tako da sam popodne kod kuće, a i subote i nedjelje su neradne. Samim time mogu lakše uskladiti poslovni i obiteljski život i obaveze. Ne mogu reći da pati jedno u odnosu na drugo – objašnjava.

Uz sve poslovne, privatne i ostale zadatke uspijeva pronaći vremena i za dodatne hobije.

– Volim se družiti i ugostiti prijatelje, praviti tradicionalne kolače i slastice, opustiti se uz kartanje, volim vožnju biciklom, boravak u prirodi i šetnje – zaključuje.

zatvori