Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: DOJMOVI NAKON POLUMARATONA Sonja Rušak: Bilo je odlično, a trčali su svi – od šest do čak 85 godina

U Koprivnici se u subotu održala najveća gradska atletska utrka – Drugi koprivnički polumaraton.

Sonja Rušak, predsjednica Atletskog kluba Koprivnica koji je organizator ove manifestacije, tim se povodom osvrnula na održanu utrku i izrazila zadovoljstvo velikim brojem prisutnih trkača.

– Imali smo organizirane dvije utrke – onu kraću od pet kilometara i dužu od 21 kilometar. Na dužoj se natjecalo 157 trkača, dok ih je u utrci na pet kilometara bilo 147. Ukupno je bilo 304 trkača, a to je broj koji smo i očekivali. Nadamo se da će se u sljedećim utrkama taj broj i povećavati – istaknula je.

Rušak je prepričala i konkretne rezultate koje su trkači postigli u dužoj utrci, onoj na 21 kilometar.

– Pobjednica u utrci na 21 kilometar u kategoriji žena bila je Anica Sitar, trkačica iz ludbreškog kluba. Ostvarila je izvrstan rezultat, pretrčala je stazu za sat vremena i 36 minuta. Naša trkačica, odnosno članica Atletskog kluba Koprivnica Lora Žuliček završila je na trećem mjestu, a u svojoj kategoriji bila je prva. Izuzetno smo ponosni i na njen rezultat, pretrčala je stazu za sat i 40 minuta. Kod muškaraca je prvo mjesto osvojio Janez Mulej iz Slovenije s izvrsnim rezultatom od sat vremena i osam minuta, dok je naš član kluba Danijel Katalenić osvojio četvrto mjesto te prvo u kategoriji s vremenom od jedan sat i 17 minuta – dodala je.

Najmlađi trkači imali su tek šest, a najstariji čak 85 godina

U ovoj su utrci sudjelovali i brojni Koprivničanci – od mlađih pa do onih starijih.

– Najbrža Koprivničanka bila je Lora Žuliček iz našeg kluba, dok je najbrži Koprivničanac bio Marko Martinčić iz Vujec Runing Teama. Od najstarijih žena trčala je Natalija Gulin rođena 1966. godine, najmlađa žena bila je Klara Somek rođena 1998. godine, najstariji muškarac bio je Jakov Klapež rođen 1948. godine, dok je najmlađi muškarac bio Antonio Gložinić rođen 2003. godine, član našeg kluba – rekla je.

Odlične rezultate postigli su i sportaši koji su se natjecali u utrci od pet kilometara.

– Prvo mjesto kod žena je usvojila Sara Špiranec iz Atletskog kluba Virovitica s 19 minuta i 13 sekundi, a pobjednik u muškoj kategoriji bio je Vedran Kelemen iz kluba iz Lipika, dok je naš Oliver Orešić zauzeo drugo mjesto rezultatom 17 minuta i 15 sekundi – nastavila je.

Kraća relacija privukla je još širi raspon generacija, a zbog čega su najmlađi koprivnički trkači imali tek šest, a najstariji čak 85 godina.

– Najbrža žena iz Koprivnice bila je Dora Kovačić s vremenom od 20 minuta i 57 sekundi, dok je najbrži Koprivničanac bio Ivan Virovec. Najstarija žena bila je Snježana Brumen rođena 1957. godine, najmlađa djevojčica Rebeka Vuk rođena 2015. godine, najstariji muškarac Zvonko Stipić rođen 1936. godine i najmlađi muškarac Ivan Lokotar rođen 2015. godine – ispričala je.

Rušak je kazala i kako u utrkama nije bilo ozljeda.

– U obje utrke je sve prošlo u redu, nije bilo niti jedne povrede. Neki su u cilj ušli šepajući, ali to su zapravo bili njihove stare ozljede – napomenula je.

Koprivničanci su bili odlični domaćini, organizacija je trajala više mjeseci

Dojmovi nakon utrke zbog toga su bili i više nego pozitivni, dok su se brojni Koprivničanci pokazali i kao odlični domaćini.

– Ulaskom u sam cilj trkači su nam iskazivali oduševljenje s ukupnom organizacijom i stazom. Što se tiče korektnog polumaratona, odnosno relacije utrke koja je vodila trkače kroz Miklinovec i Koprivničke Brege, naši građani tamo su izašli na ulice i podržali trkače – ponudili su ih okrjepom i raznim slasticama, a zato su se trkači u cilj vratili puni pozitivnih dojmova. Zahvalila bih od srca svim građanima što su tako dobro prihvatili našu utrku i iskazali se kao odlični ugostitelji na relaciji od 21 kilometar – napomenula je.

Po pitanju same organizacije polumaratona, Rušak je rekla kako je ona bila zahtjevna.

– Organizacija je trajala više mjeseci i uglavnom smo zadovoljni organizacijom jer nam je išlo sve po planu. Po pitanju ovakve organizacije ona je sama po sebi teška i u normalnim vremenima jer se ulaže mnogo truda, rada i naročito odricanja. Uz sve to, do zadnjeg trena nismo znali hoće li se utrka održati, odnosno hoćemo li dobiti dozvolu od Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije pa nam je to bila prilično napeta situacija. Dosta stvari smo ipak odradili prema planu, neke svoje planove smo trebali otkazati jer smo dobili takav naputak od stožera, ali uglavnom je sve bilo u redu i veći dio zamišljenog smo odradili – kazala je.

U nadi da dolaze vremena kada će epidemiološka situacija omogućiti nesmetano održavanje svih događaja, Rušak je otkrila kako će se polumaraton održati i narednih godina.

– Maraton će se održavati svake sljedeće godine sredinom svibnja tako da vjerujemo da će tada biti lakše, ako nećemo imati ovakve epidemiološke uvjete i ovakvu situaciju. Što se sljedećih utrka tiče, imamo u planu organizirati Štefanjsku utrku Robin koja će se održati 26. prosinca. To će biti jedna veća utrka – potvrdila je.

Koprivnički polumaraton poseban je za članove Atletskog kluba Koprivnica

Održavanje Drugog koprivničkog polumaratona posebno je značilo članovima Atletskog kluba Koprivnica koji su ljubav prema sportu mogli iskazati i na domaćem terenu.

– Utrka na domaćem terenu je od velikog značaja za naše trkače jer oni odlaze po mnogim utrkama diljem Hrvatske, a u našem gradu uglavnom nismo imali tako veliku manifestaciju. Članovi su od Prvog koprivničkog polumaratona oduševljeni da smo organizirali veliku utrku i pridružili se društvu koje po svim većim gradovima organizira takve atletske cestovne utrke – objasnila je.

Članovi kluba zbog toga su odradili i razne pripreme, dok će neki domaći teren pamtiti i po prvom istrčanom polumaratonu.

– Inače imamo starije dobne skupine od kojih neki odrađuju individualne treninge, dok jedan veći dio ženske ekipe odrađuje u treninge u grupama. Mi se i inače pripremamo za odlazak na više utrka, iako ih je dosta otkazano, no cijelo vrijeme smo u treningu. Jedan dio se pripremio u grupama, drugi individualno i mogu reći da su naši atletičari jako zadovoljni istrčanim vremenom, a nekima je to bio i prvi istrčani polumaraton – zaključila je Rušak.

zatvori