Četvrtak, 25. travnja 2024.

Damir Cmrk: Odluka o osiguranju nasada jabuka pokazala se dobrom jer je šteta od mraza oko 80 posto

Podravsko-prigorska polja, baš kao i veliki dio unutrašnjosti zemlje, prije malo manje od mjesec dana pogodila je hladna fronta koja je stvorila velike probleme proizvođačima voća i povrća.

Iznimno niske temperature i mraz najviše su štete napravili voćkama koje su počele cvasti. Među njima su i nasadi jabuka koje je hladna fronta zadesila u jeku cvatnje.

Jedan od proizvođača jabuka koji je pretrpio štetu je Damir Cmrk iz Đelekovca pokraj Koprivnice koji nedaleko svoje kuće na nasadu veličine oko četiri hektara uzgaja nekoliko različitih sorti jabuka.

– Na nasadu je oko 11.000 sadnica koje u normalnoj godini daju od 150 do 200 tona jabuka. No, posljednjih nekoliko godina urodi podbacuju zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Najgora je godina bila 2016., kada je na cijelom nasadu bilo jedva za dvije male gajbice uroda. Tako da jabuka nismo imali ni za sebe – naglasio je Cmrk.

Iako je već sljedeća godina bila dobra, Cmrk ističe da jedna izvrsna godina ne može nadoknaditi jednu podbačenu godinu.

– Iako je moguće da godišnje imamo na nasadu i više od 200 tona jabuka, to si ne smijemo dozvoliti zbog gubitka kvalitete. Danas se na tržištu prije svega traži kvaliteta – rekao je.

Cmrk je istaknuo da je ove godine po prvi puta osigurao nasad jabuka od mraza, što se pokazalo kao dobar potez. Dodao je da su ljudi iz osiguravajuće kuće nakon mraza došli u pregled stanja te su procijenili da je čak oko 80 posto nasada stradalo zbog vremenskih neprilika.

– Rekao sam da se više ne želim pouzdati na milost i nemilost vremenu. Osigurao sam nasad, a samo osiguranje mi je sufinancirala država sa 70 posto troškova. Naime, mrazevi više nisu kao što su nekad bili. Ova godina je pravi primjer za to. Dođe hladna fronta i onda tjedan dana po danu blizu nule, a u noći i ispod nule. U prošlosti ako je bilo mraza to je bilo svega dva, tri sata pred zoru, te su takve mrazeve jabuke uspijevale prebroditi – kazao je.

Dodao je da se nada da će ipak dio nasada imati rod. Naglasio je kako su jabuke još uvijek u cvatu te da se nada da više neće biti lošeg vremena koje bi moglo naštetiti voćkama.
Istaknuo je da su za voćke najgore hladne, vedre noći bez vjetra, kada se temperatura spušta ispod nule.

– To je čak i gore od snijega koji je padao početkom travnja, jer kada pada snijeg nikada nije suviše hladno. Najgore vrijeme za mraz je kada je na voćkama mladi plod jabuke jer je on najosjetljiviji. Kada je pup još uvijek zatvoren, on može izdržati i tada je jabuka najotpornija – ističe.

Tijekom mraza, Cmrk je pokušao zaštititi nasade jabuka i dimljenjem, odnosno paljenjem slame između redova jabuka.

– Od pola noći smo počeli paliti bale slame po redovima i tako sve do jutra. Nadam se da sam time barem nešto uspio spasiti. Osim dimljenja odmah nakon mraza prihranio sam voćke s aminokiselinama ne bi li im pomogao u regeneraciji i ublažio stres. No, ono što se smrzlo, smrzlo se i tome nema pomoći. To je pomoć onim pupovima koji su ostali – dodao je.

Naglasio je kako je pitanje kakve će jabuke biti ove godine jer one najkvalitetnije dolaze od prvih cvjetnih pupova. Unatoč tome hoće li biti jabuka ili ne, Cmrk govori kako tijekom cijele godine mora brinuti o voćnjaku kao da je najbolja rodna godina.

– Ne mogu ostaviti da samo raste, nije to šuma. Jer ako jednu godinu zanemarim, sljedećih ću godina imati velikih problema. Sve mora biti pod nadzorom i potreban je konstantan rad – dodao je.

Cmrk ne planira proširivati voćnjak, a uzgojom jabuka planira se baviti još dugo vremena.

– Voćnjak mi je način života. Ako čovjek nešto radi, naravno da je lijepo imati i financijske koristi. No, prije svega volim taj posao i radit ću ga dokle god ću moći – zaključio je.

zatvori