Petak, 19. travnja 2024.

Kulturni amateri žale se na diskriminaciju: Ako se nastavi ovakva praksa bit ćemo prisiljeni na likvidaciju

Nastavljena je diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma kojima je obustavljeno održavanje programa u odnosu na amaterske sportske udruge kojima je dopušteno održavanje sportskih natjecanja i treninga na otvorenom.

Poručuju to iz Hrvatskog sabora kulture i dodaju da su svjesni ozbiljnosti posljedica širenja koronavirusa u Hrvatskoj pa iz tog razloga u svom zahtjevu prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite ne traže dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama na otvorenom.

No, jednako tako smatraju da je neophodno zbog održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, kojima je onemogućen rad već više od četiri mjeseca, dozvoliti im održavanje proba na otvorenom na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Na ovaj način izjednačile bi se epidemiološke mjere za sportske treninge s onima za probe udruga kulturno-umjetničkog amaterizma.

Ako se nastavi daljnja obustava ovog sektora, a za pretpostaviti je da će biti nastavljena u trajanju cijele 2021. godine shodno opisanoj dosadašnjoj praksi, ove će udruge biti prisiljene na likvidaciju.

– Likvidacija udruga bit će neminovan potez jer tijekom sveukupne sedmomjesečne obustave rada za njihove potrebe nije osmišljena niti provedena ni jedna mjera nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova koje su imale. Štoviše za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma nije osigurana niti potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije što je dovelo do nejednakog radnopravnog statusa hrvatskih državljana u kulturi i sportu – zaključuju u Hrvatskom saboru kulture.

zatvori