Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Zdenka Ožvatić pravi je dokaz da mašta radi svašta: Volim izrađivati nove stvari, to me opušta

Zdenka Ožvatić 53-godišnja je umirovljenica iz Koprivnice koja svoje dane krati izradom razno-raznih ukrasa i figurica.

Ožvatić se izradom rukotvorina bavi već više od 20 godina, a ni sama ne zna koliki je broj papirnatih anđela, plišanih zečeva, vijenaca, heklanih stolnjaka i ostalih rukotvorina u svojem životu napravila.

– U invalidskoj sam mirovini, operirala sam vratni kralježak koji mi baš i ne dopušta bavljenje s puno hobija pa se najviše bavim izradom rukotvorina. Od svega što radim najviše volim heklati jer me to opušta i stalno mogu raditi nešto novo – istaknula je Ožvatić.

Izrađuje i pisanice decoupage tehnikom, a istom tehnikom ukrašava i razne druge predmete.

Heklana koka na pisanici / Snimio Valentino Štefanek.

– Radila sam i anđele od moosgummi materijala te sam izrađivala i ukrasne vjenčiće od raznih materijala. Ove godine okušala sam se i u šivanju cvijeća te raznih uskrsnih motiva pamučnom tkaninom – kazala je.

Naglasila je da joj je najteže od svega šivati zbog bolova u kralježnici pa se time najmanje bavi.

– Inspiracije mi ne nedostaje jer imam volje. Ponekad znam i cijeli dan raditi nešto jer me jako zanima kako će to na kraju izgledati. Za sve što radim potrebno je vremena, a vrijeme izrade predmeta ovisi o zahtjevnosti i tehnici kojom izrađujem. Ako se nešto mora lijepiti i sušiti, za to je potrebno jako puno vremena pa samim time i izrada takvih predmeta duže traje – istaknula je.

Iako se već sada svestrana Ožvatić može pohvaliti različitim napravljenim rukotvorinama, na tome ne staje.

– U planu imam raditi nešto novo za Božić, odnosno tijekom zime. Ne volim raditi iste stvari, tako da uvijek isprobavam neke nove tehnike i predmete. U planu mi je tijekom zime šivati vjenčiće, boriće i ostale ukrase od pamučne tkanine – zaključila je Ožvatić.

zatvori