Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Nemčići ispred škole posadili nove domaće lipe

Ispred Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski zbog bolesti su izvađena stara i posađena nova stabla.

Radi se o stablima sitnolistne domaće autohtone lipe koja u širinu mogu narasti pet metara, a u visinu 12 metara.

Ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić Buhanec istaknula je da je lijepo što su djeca vidjela da se odmah na mjestima srušenih stabala posade nova.

– Ovo hrvatsko staroslavensko sveto drvo jako je zdravo i lijepo će mirisati te neće svojim gabaritima nadrasti prostor – kazala je ravnateljica.

Osvrnula se i na izgradnju botaničkog vrta u Koprivnici.

– Novaca za botanički vrt zasad nema, no imamo svoja sredstva koja smo kao škola zaradili na različitim projektima za projektnu dokumentacija. Nakon toga ćemo ići na fondove, a nešto imamo planirano i za iduću godinu, no to neće biti dovoljno. Najveća stavka bude ograda koju konzervatori nisu skloni staviti, ali mi bismo ju postavili zbog devastacije i otuđivanja. Biljke ćemo pokušati dobiti od botaničkih vrtova. Važan je koncept. Vrt će sigurno biti konceptualni tako da ima jednu priču kako bi djeca nešto naučila, a i da se unutra odlično osjećaju – rekla je Gazdić Buhanec dodavši da se nada kako će vrt biti gotov sljedeće godine.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić napomenuo je da im Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski puno znači jer svojom zgradom i okolišem daje jedan pečat cijelom gradu.

– Imat ćemo nove lipe umjesto agresivnog drveća, a isto tako smo i ovih dana potpisali neke ugovore i pokrenuli projektiranje budućeg malog botaničkog parka. Jedna dosita lijepa priča, kao što se i mi spremamo u izmjene ove staze i svega što imamo tu oko škole. Pokrenut ćemo sve ono što možemo i što trebamo odraditi za botanički vrt već ovog ljeta. Kad će on biti u upotpunjen, vjerojatno nikad jer će se uvijek nešto dosađivati i rušiti – zaključio je Jakšić.

zatvori